Solar Impulse 2 zahájil cestu přes Atlantik. Let do Sevilly mu potrvá čtyři dny

Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 vyrazil na cestu přes Atlantický oceán z New Yorku do španělské Sevilly. Přelet by měl pilotovi Betrandu Piccardovi trvat asi 90 hodin. Celková doba letu se ale může i vlivem povětrnostních podmínek změnit. Pak už letoun čeká jen závěrečná etapa do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kde loni v březnu svou cestu kolem světa zahájil.

Na mezinárodním letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku přistál letoun v sobotu 11. června. Předtím v několika etapách proletěl napříč Spojenými státy.

V pondělí v 16:00 po více než sedmi hodinách letu měl za sebou Piccard 460 kilometrů, což odpovídá šesti procentům trasy. V té době stroj letěl nad mořem podél americko-kanadského pobřeží. Se severoamerickou pevninou se rozloučil přeletem ostrova Nantucket, který je součástí amerického státu Massachusetts.

Stroj letěl ve výšce přes 940 metrů a postupně stoupá, k pohonu využívá energii z fotovoltaických článků. Přebytečná energie dobíjí baterie.

Poprvé stroj vzlétl na cestu kolem světa 9. března 2015 v Abú Zabí. Celá naplánovaná trasa je dlouhá zhruba 35 tisíc kilometrů. Kromě Bertranda Piccarda se na projektu po celou dobu podílí i další Švýcar André Borschberg.

Bertrand Piccard a André Borschberg po přistání v New Yorku
Zdroj: ČTK/ZUMA/Lev Radin

Solar Impulse 2 letí bez jediné kapky paliva

Cílem projektu je propagace solární energie, která je jediným zdrojem pohonu letounu. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům.

Rozpětí křídel je 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Solární stroj ale váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Letoun Solar Impulse 2 v New Yorku
Zdroj: ČTK/imago stock&people