Shoda Moskvy s Washingtonem: Vojenskou spolupráci v Sýrii musíme zlepšit

Ruské ministerstvo obrany se shoduje s Pentagonem na potřebě lepší spolupráce při vojenských akcích v Sýrii. Obě země chtějí předejít nehodám při operacích. V Sýrii v sobotu jednal ministr obrany Sergej Šojgu s prezidentem Bašárem Asadem o spolupráci při boji proti teroristickým skupinám.

Spojené státy při videokonferenci vyjádřily „značné znepokojení“ kvůli ruským vzdušným úderům na jihu Sýrie, vedeným podle Washingtonu proti opozičním bojovníkům podporovaným mezinárodní koalicí v čele s Američany.

Podle organizací na ochranu lidských práv ruské síly útočí na nemocnice, školy a infrastrukturu a mají na svědomí stovky civilních obětí. Moskva to odmítá.

Jeden ze syrských povstalců
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek řekl, že těsná spolupráce syrské opozice s An-Nusrou boj proti teroristům komplikuje. Podle Kremlu je velmi těžké rozlišovat mezi umírněnými rebely a radikály. Příměří, dojednané mocnostmi na konci února, neplatí pro An-Nusru ani pro Islámský stát.

Šojgu zkoumal podmínky na ruské základně

Do Sýrie v sobotu zavítal ruský ministr obrany Šojgu. Navštívil i ruskou leteckou základnu Hmímím v pobřežní provincii Latákíja a setkal se s ruskými piloty. Prohlédl si systémy protivzdušné obrany S-400, které chrání ruské základny v Sýrii.

Podle mluvčího ministerstva ministr nařídil, aby ruské středisko pro smíření, které působí při této základně, zintenzivnilo kontakty s místní samosprávou a s ozbrojenci. Má je podpořit, aby se přidali k příměří.

S Asadem pak mluvili o vojenské spolupráci a „některých aspektech“ spolupráce v boji proti teroristickým skupinám, sdělilo ruské ministerstvo obrany. Za teroristy přitom Asad považuje všechny rebely.

Mírová jednání uvízla na mrtvém bodě

Syrský Hlavní opoziční vyjednávací výbor (HNC) pozastavil rozhovory s Damaškem v Ženevě v dubnu, žádné datum, kdy by měly pokračovat, ale nebylo stanoveno. Opozice bezvýsledně žádala ukončit bombardování civilistů, propustit tisíce zajatců a hlavně vznik přechodné vlády bez Asada.

Ve Spojených státech jsou na vzestupu protiasadovské nálady. Desítky diplomatů nedávno podepsaly interní dopis, v němž žádají Washington, aby zahájil cílené údery proti silám syrského prezidenta. Podle diplomatů americká vláda současným přístupem de facto pomáhá Asadovi zůstat u moci.

Tvrdší postup proti Damašku už dříve prosazoval šéf americké diplomacie John Kerry, Obamova administrativa se ale nechce nechat zavléct do občanské války.

Mapa syrského konfliktu
Zdroj: BBC / Institute for the Study of War