Udeřme na Asada, vyzvali američtí diplomaté. Moskva varuje před chaosem

Ve Spojených státech jsou na vzestupu protiasadovské nálady. Desítky diplomatů podepsaly interní dopis, v němž žádají Washington, aby zahájil cílené údery proti silám syrského prezidenta. Podle diplomatů americká vláda současným přístupem de facto pomáhá Asadovi zůstat u moci. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov návrh kritizoval s tím, že by mohl uvrhnout celou oblast do chaosu.

Protest se týká 51 diplomatů, kteří mají na starost právě otázku Sýrie, kde od roku 2011 válčí nejrůznější opoziční skupiny proti Asadovi. Podobné stížnosti nejsou ničím neobvyklým, výjimečný je ale vysoký počet úředníků, kteří dopis podepsali, poznamenává BBC.

Jeden z diplomatů uvedl, že současný stav je neudržitelný. Pokud podle něj nedojde k věrohodné hrozbě vojenské akce vůči syrskému režimu, Damašek se nebude cítit pod tlakem dost na to, aby dál jednal s rebely. To by mohlo vést ke kolapsu společného americko-ruského mírového procesu.

Syrský Hlavní opoziční vyjednávací výbor (HNC) pozastavil rozhovory s Damaškem v Ženevě v dubnu, žádné datum, kdy by měly pokračovat, ale nebylo stanoveno. Opozice bezvýsledně žádala ukončit bombardování civilistů, propustit tisíce zajatců a hlavně vznik přechodné vlády bez Asada.

Syrští rebelové
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Asadovy síly cílí na Aleppo

K porušování příměří, které oficiálně stále platí od konce února, dochází na obou stranách syrského konfliktu. Asad a jeho šíitské milice podporované Íránem vypadají odhodlaně dobýt zpět kdysi největší syrské město Aleppo, které z poloviny ovládají rebelové.

Syrskému režimu pomáhá i Rusko, které tvrdí, že útočí pouze na džihádisty; Západ a syrští aktivisté ale tvrdí, že Moskva cílí také na umírněnou opozici a bomby dopadají na nevinné civilisty.

USA oznámily, že ruská letadla zaútočila ve čtvrtek na pozice takzvané umírněné opozice na jihu Sýrie. Dva její členové přišli o život. Peskov k tomu řekl, že ruské letectvo v Sýrii stále operuje, ale těsná spolupráce opozice s radikální frontou An-Nusra boj proti teroristům komplikuje. Podle Kremlu je velmi těžké rozlišovat mezi členy obou těchto táborů.

„Příměří je křehké a je ohroženo, je nezbytné nastolit skutečné příměří. Rusko musí pochopit, že naše trpělivost není nekonečná. A je limitována i v otázce, zda Asad bude nebo nebude pohnán k odpovědnosti. USA jsou připraveny také postihnout členy ozbrojených opozičních skupin, které pokračují v boji a porušují příměří,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šéf americké diplomacie uvedl, že výzvu diplomatů považuje za důležité prohlášení a sejde se s nimi po návratu do Washingtonu. Kerry už dříve požadoval tvrdší akci proti Asadově režimu, podle všeho ale Obamovu administrativu nepřesvědčí, jelikož ta si zvolila za svou prioritu boj s Islámským státem a nechce se nechat zavléci do občanské války.

Přitvrdí případně až Clintonová?

Prezident Obama je opatrný obzvlášť po zásazích v Iráku, Afghánistánu a Libyi, kde intervence způsobily značné problémy a k moci se dostaly nejrůznější ozbrojené skupiny, připomíná BBC. Pokud by ale Obamu v Bílém domě nahradila Hillary Clintonová, lze očekávat tvrdší přístup – kandidátka chce uplatňovat v Sýrii asertivnější politiku včetně větší podpory umírněných povstalců.

obrázek
Zdroj: ČT24

Clintonová už v roce 2012 navrhovala vyzbrojit a vycvičit rebely k boji proti Asadovi, což u šéfa Bílého domu neuspělo.