Suchý vítr ohrožuje kakao z Ghany, která je jeho druhým největším producentem

Produkci kakaa v Ghaně, která svět po Pobřeží slonoviny zásobuje nejvíce, ohrožuje sucho. Od srpna do října v zemi bylo dokonce nejmíň srážek od roku 1999. Pro úrodu kakaových bobů jde přitom o hlavní období. O měsíc dříve než obvykle navíc začal ze Sahary vanout sezonní suchý a prašný vítr harmattan, který přináší ochlazení a omezuje sluneční svit.

Ghana je kakaová velmoc. Kvůli počasí ale loni místo plánovaného milionu tun bobů vypěstovala až o čtvrtinu míň. Pro letošní sezónu si stanovila cíl 850 tisíc tun. „Období dešťů teprve začalo, uvidíme, jaká bude jarní sklizeň a jak se bude počasí vyvíjet,“ uvedl za sběrače kakaových bobů Noah Amenyah.

Harmattan, suchý pasátní vítr, který přes zimu vane ze saharské pouště přes západní Afriku do Guinejského zálivu, vysává vlhkost z půdy a ničí semena. I když už nastalo období dešťů, prší jen slabě a nepravidelně.

Export bobů tvoří dvě třetiny příjmů

Devadesát procent tamních zemědělců je na pěstování kakaa závislých. Sklízí dvakrát do roka, poprvé teď, nejvíc ale od října. Kakaové boby a produkty z nich se exportují do celého světa, tvoří dvě třetiny vývozních příjmů. Každá neúroda tvrdě zasáhne ekonomiku už tak chudé země.

Horizont ČT24: Sklizeň kakaových bobů v Ghaně ohrožuje sucho (zdroj: ČT24)

„Kvůli drsnému počasí v roce 2015 odvětví kakaa kleslo o 1,4 procenta, a to vedlo ke zpomalení růstu celého zemědělství z 4,6 na 2,4 procenta,“ uvedl ekonomický analytik Kingsley Martey.

Farmáři i obchodníci jsou nervózní, pokud letní tropické monzuny nepřinesou vydatné deště, i letos jejich úroda zůstane podprůměrná. A nejen v Ghaně, ale i v sousedním Pobřeží slonoviny. Právě z těchto zemí pochází 70 procent světové produkce kakaa.