I dva měsíce před olympiádou se v Riu pořád horečně staví

Horizont ČT24: Rio dokončuje před olympiádou stavební práce (zdroj: ČT24)

Olympijské hry v Riu de Janeiru se nezadržitelně blíží. Sportovní událost roku vypukne za necelé dva měsíce. Zatímco atleti postupně ladí formu, v brazilském městě se pořád horečně staví. Stále totiž panují obavy, že ne všechno bude hotové včas.

Rio de Janeiro prochází zkrášlovací proměnou. Starou šestiproudovou silnici nahradila v přístavu pěší zóna, která přímo vyzývá k příjemnému odpočinku. Kotviště výletních lodí se proměnilo v důstojnou vstupní bránu do olympijského města.

Pobřežnímu korzu dominuje moderní Muzeum budoucnosti, kde během her bude jedna z fanouškovských zón s obřími plátny. „Kdo nebude mít peníze na lístky na stadion, může přijít sem. Tady bude probíhat velká párty,“ říká starosta Ria Eduardo Paes.

Upravené centrum už úřady slavnostně otevřely. Jedna důležitá otázka ale zatím zůstává nezodpovězena: Jak se držitelé vstupenek dostanou z okolních hotelů na sportoviště, aniž by trávili hodiny v jednom z dopravně nejucpanějších měst latinské Ameriky?

Rio de Janeiro
Zdroj: ČT24

Už v červenci měla z pláží až k olympijskému parku jezdit prodloužená linka metra, jenže práce se zpozdily. Nyní úřady oznámily, že provoz spustí až čtyři dny před zahájením olympiády. „Jsme si jistí, že 1. srpna bude všechno hotovo. Je to samozřejmě jen tak tak, ale ve dne v noci tu pracuje 8 tisíc lidí. Bez problémů to stihneme,“ ubezpečuje krajský ministr dopravy Rodrigo Vieira.

Od některých plánů na zlepšení bídné infrastruktury už museli organizátoři ustoupit. Zůstávají ale přesvědčeni, že to nejdůležitější dokončí včas, a to včetně vlastního olympijského parku. Ještě dva měsíce před slavnostním zahájením to tak ale úplně nevypadá. Domy některých místních obyvatel musí ustoupit novým sportovištím, nové bydlení jim ale úřady dosud vystavět nestihly.