Belgie vydá do Francie Abriniho, který je podezřelý z útoků v Paříži i Bruselu

Belgický soud rozhodl, že vydá k trestnímu stíhání Mohameda Abriniho. Ten je podezřelý ze spoluúčasti na loňských teroristických útocích v Paříži. Belgičan byl zatčený letos v dubnu. Prokuratura ho poté obvinila z účasti na březnových atentátech v Bruselu. Už předtím po něm ale policie pátrala právě v souvislosti s pařížskými útoky.

Podle belgické prokuratury soud nestanovil žádné datum vydání a je nepravděpodobné, že by Abrini do Francie odjel v dohledné době. V Belgii totiž běží vyšetřování bruselských útoků, kde je 31letý Abrini jedním z hlavních podezřelých.

Abrini se po zadržení policistům přiznal, že je tajemným „mužem v klobouku“ z březnových atentátů na bruselském letišti. Na videu z letištní haly je vidět, jak doprovází dva teroristy, kteří se na místě později odpálili.

„Konfrontovali jsme ho s důkazy na videu, které připravil náš zvláštní tým. Musel přiznat, že je to on,“ uvedl dříve mluvčí belgické federální prokuratury.

Záběr letištních kamer na trojici podezřelých
Zdroj: Belgická policie

Útoky na bruselském letišti a v metru si vyžádaly 32 mrtvých a další stovky zraněných. Během loňských útoků v Paříži zemřelo 130 lidí.

  • V Bruselu udeřili teroristé 22. března 2016. Nejprve dvojice sebevražedných atentátníků zaútočila v osm hodin ráno v odletové hale letiště Zaventem, o hodinu později se třetí sebevrah odpálil ve stanici metra Maalbeek.
  • Teroristé zabili 32 lidí, dalších více než tři sta lidí bylo zraněno. Za atentáty byla stejná teroristická skupina napojená na Islámský stát, která udeřila v Paříži.

Abrini se dostal na evropský seznam nejhledanějších osob poté, co ho kamery loni na podzim zachytily u čerpací stanice v severní Francii na silnici vedoucí do Paříže, jak řídí pronajatý vůz Renault Clio, který o dva dny později použili teroristé.

Mohamed Abrini
Zdroj: ČT24

Role Abriniho při pařížských útocích je stále nejasná. Jeho příbuzní tvrdí, že v době útoků byl v Bruselu. Sám od atentátů v Paříži nebyl spatřen. Podle listu The Guardian se zřejmě podílel na plánování a logistice akcí. Belgická policie na něj po útocích v Paříži vydala zatykač.

Abrini, který se učil na svářeče, se údajně zapletl do činnosti radikálů v 18 letech. Do policejních záznamů se jeho jméno dostalo kvůli drogovým přestupkům a drobným zločinům. Belgická policie ho zatkla začátkem letošního dubna v bruselském Anderlechtu na Place Albert.

Amatérské záběry svědka, který natočil zatčení Mohameda Abriniho (zdroj: Facebook)