Čína plánuje energetický boom, jadernou elektrárnu postaví i v Súdánu

Události: Čína plánuje energetický boom, jadernou elektrárnu postaví i v Súdánu (zdroj: ČT24)

Číňané postaví v africkém Súdánu jadernou elektrárnu. Dohodli se na tom s místní vládou. Reaktor má stát nedaleko neklidného Dárfúru, kterým zmítají násilnosti. Podle expertů může představovat bezpečnostní riziko. Čína se chce stát dominantním hráčem v jaderném sektoru. Do patnácti let chce mít v provozu 110 reaktorů.

Elektrárna v Súdánu je jen jedním z tří desítek rozpracovaných čínských projektů. Dalším z nich je spuštění největší jaderné elektrárny světa Tchaj-šan v deltě Perlové řeky nedaleko Hongkongu. K tomu má dojít příští rok. Zatím je ve zkušebním provozu. Reaktory chrání betonový sarkofág, který vydrží i zásah Boeingu 747.

S jadernými technologiemi Čína proráží na světové trhy. Tchaj-šan má být například předlohou elektrárny, do které investuje v Británii.

Od výstavby jaderných elektráren si Peking slibuje i vyčištění měst zamořených smogem. Zatím má v provozu 31 reaktorů, které vyrábějí necelá dvě procenta energie. Do roku 2030 chce mít 110 reaktorů, a dosáhnout tak cíle, aby pětina energie pocházela z nefosilních zdrojů.

Jaderná elektrárna Tchaj-šan
Zdroj: ČT24

Čína ujišťuje o vysoké bezpečnosti

„V posledních třiceti letech jsme vybudovali silný technický tým čítající přes 22 tisíc lidí. Zkušení zaměstnanci jsou faktorem, který také přispívá k bezpečnosti,“ uvedl zástupce generálního ředitele čínské Hlavní atomové společnost Matthew Jang.

Tchaj-šan chce jako první zprovoznit také reaktor nové generace. Výstavba stejného typu reaktoru má potíže ve Francii a Finsku. Po havárii japonské Fukušimy ale přišel odklad kvůli bezpečnosti. „Po jaderné havárii ve Fukušimě čínská vláda nařídila zátěžové testy pro jaderné elektrárny v provozu i ve výstavbě,“ uvedl Jang.