Musk věří, že jeho loď dostane za devět let lidskou posádku na Mars

Americký miliardář, vizionář a šéf společnosti SpaceX Elon Musk věří, že jeho vesmírná loď bude za devět let schopna přistát na Marsu s lidskou posádkou. Slíbil také, že v září poodhalí svůj podrobný plán kolonizace Marsu.

„Pokud půjdou věci podle plánu, měli bychom být schopni v roce 2024 vyslat loď s posádkou k Marsu. Doletět by tam měla v roce 2025. To je plán hry,“ nastínil Musk své vize.

Šéf společnosti SpaceX se již dříve nechal slyšet, že by chtěl umřít na Marsu. Nyní ujistil, že rozhodně nemá žádná „přání ohledně smrti na Marsu“, ale „pokud se chystáte vybrat si místo, na kterém umřete, Mars není špatná volba,“ poznamenal s úsměvem během středeční Code Conference.

Začátek éry pro cestování lidí na Mars vidí nejdříve v polovině příští dekády, tedy v roce 2024. „Bude třeba opravdu veliká raketa,“ podotkl. První zkouška rakety Falcon Heavy je naplánována na podzim, tento termín se ale už několikrát posouval.

obrázek
Zdroj: ČT24

SpaceX nyní testuje schopnost svých raketových nosičů řízeně přistávat. První úspěch v této oblasti firma zaznamenala loni v prosinci, když první stupeň jejího raketového nosiče přistál na pevnině nedaleko místa startu. Společnost si od zachování prvního stupně raketového nosiče slibuje jeho opětovné využití při dalších startech, což přinese značnou finanční úsporu.

SpaceX vozí náklad k ISS

Už dříve Musk poodhalil, že by chtěl v roce 2018 vyslat na Mars loď bez posádky. Vnitřní prostor modulu lodi Red Dragon (Rudý drak) ovšem není větší než kabina většího osobního automobilu, takže v takovýchto podmínkách lidé nemohou cestovat dál než na Měsíc. „Na dlouhé lety by to nebyla žádná legrace,“ uvědomuje si podnikatel.

SpaceX už lodi Dragon využívá pro přepravu nákladu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Příští rok se očekávají první pilotované starty. Musk věří, že modernizovaná verze Dragonu bude schopna přistávat kdekoli ve sluneční soustavě.

Svůj plán letů k Marsu má i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který počítá s pilotovanou misí někdy ve 30. letech. Členka vedení NASA Dava Newmanová prohlásila, že úřad poskytne Muskovi technickou pomoc výměnou za poznatky získané na Marsu. Finančně ale jeho plány nepodpoří.

Projekt Mars One
Zdroj: ČT24

S plánem dostat lidi na rudou planetu přišla i nizozemská organizace Mars One. Kontroverzní projekt ovšem počítá s tím, že půjde jen o jednosměrný let, délku přežití po přistání odhaduje na 68 dní. Do užšího výběru v soutěži o letenku se dostala i jedna Češka.

Podle plánu se má za dva roky k Marsu vydat první průzkumná sonda, v letech 2022 rovery, které připraví zázemí a vybudují základny. A v roce 2024 (po sedmiměsíční cestě a devítiletém výcviku) i první čtyři lidé. Následně má být na planetu vysílána čtyřčlenná posádka každé dva roky.

Vydáno pod