Francie osm dní před Eurem pod tíhou stávek. Přidat se mohou i piloti

Francii nepřestávají ochromovat stávky a blokády. Do startu fotbalového Eura 2016 přitom schází jen osm dní. Nejvýraznější je stávka na železnici, mírně narušený je letový provoz, výkon omezuje většina jaderných elektráren a nově se objevila hrozba stávky pilotů.

Život ve Francii je krátce před začátkem fotbalového šampionátu poznamenán stávkami. Předseda jednoho z odborových svazů sice ujišťuje, že nemá v úmyslu fotbalovou událost torpédovat, další ale hrozí, že se na fanoušky ohlížet nebudou.

Nádraží a vlaky se teď potýkají s návalem pasažérů. Na některých tratích totiž jezdí jen třetina spojů, kvůli už osmé stávce za poslední týdny. Aktuální trvá třetí den a nebere konce. Železniční odboráři svolali pochod od jednoho z pařížských nádraží k ministerstvu dopravy. I Francouzům, kteří jsou na stávky zvyklí, však dochází trpělivost, zvlášť když musí kvůli problémům v dopravě rušit všechny pracovní schůzky.

Události ČT: Stávka ve Francii před blížícím se Eurem 2016 ovlivňuje dopravu (zdroj: ČT24)

Stejně jako minulý týden se ke stávce připojili i odboráři ve většině jaderných elektráren. Symbolicky přitom cíleně vypnuli proud například na radnici ve městě Tulle, tedy ve volebním okrsku prezidenta Francoise Hollanda. 

Vláda prý tlačí zaměstnavatele k dílčím dohodám

Odbory požadují mimo jiné zrušení reformy zákoníku práce. Vládní představitelé se ale nezdají být příliš vstřícní. „Nebudeme ustupovat těm, kdo používají násilí, cílí na naše bezpečnostní síly, útočí na kanceláře politiků, když všechny oči jsou a budou upřené na Francii, až začne velký fotbalový turnaj Euro 2016,“ prohlásil francouzský premiér Manuel Valls.

Nově však i tři odborové svazy pilotů letecké společnosti Air France vyzvaly podle francouzských médií ke stávce, která by se měla konat na samém začátku fotbalového mistrovství Evropy, a to od 11. do 14. června.

Aby vizitka Francie před zahájením šampionátu neutrpěla úplně, údajně vláda tlačí na zaměstnavatele, aby se snažili alespoň o dílčí dohody s odboráři, které by riziko stávek během mistrovství odvrátily.

Kabinet již dosáhl toho, že čtyři z pěti odborových organizací dispečerů na letištích ve Francii odvolaly stávku, kterou plánovaly na tento pátek až neděli. Podobně se úřadům také podařilo předejít velké stávce v pařížské hromadné dopravě, která měla ochromit metropoli ve čtvrtek.

Úřady pak rozjíždí také masivní kampaň na přilákání turistů. „Naši zemi charakterizuje tradice pohostinnosti. A turisté, kteří sem jezdí, to dobře vědí,“ říká francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Přesto se obsazenost pařížských hotelů týden před Eurem 2016 propadla.