Americká zoo čelí nebývalé kritice. Gorilího samce by ale zastřelila znovu

Pokud by se podobná situace opakovala, zachovali bychom se stejně. Tak okomentoval ředitel zoo v americkém Cincinnati rozhodnutí zastřelit gorilího samce Harambeho, do jehož výběhu spadl malý chlapec. Na sociálních sítích sílí kritické hlasy, které odsuzují zoo a rodiče, jež své dítě neuhlídali.

Jedna ze svědkyň incidentu, které se podařilo dramatickou situaci nahrát na mobil, CNN řekla, že chlapec před pádem do výběhu vtipkoval, že by chtěl do vody ke gorile – a najednou se tam ocitl. Jeho rodina poděkovala zoo za rychlou reakci, před zahradou se však scházejí demonstranti s transparenty a lidé nosí na místo květiny a obrázky s Harambem.

Ředitel zoo v Cincinnati Thane Maynard později prohlásil, že kritici nebyli na místě, když bylo třeba udělat zásadní rozhodnutí. Samec byl prý rozrušený a zmatený a svou silou by dokázal rozdrtit kokosový ořech. Usmrcení sedmnáctiletého zvířete podle něho „byla těžká, ale správná volba, protože chlapci zachránilo život“.

Ještě před zastřelením gorily to ale nevypadalo, že by zvíře mělo tendence chlapci něco udělat. Někteří svědci tvrdí, že se Harambe pouze snažil dítě odvléct od křičících turistů. „Zdá se, že některé gorily jsou lepší rodiče než někteří lidé,“ poznamenal komik Ricky Gervais.

Jiní poukazují na skutečnost, že byl v sázce lidský život. „Bylo to nejlepší rozhodnutí z hlediska zajištění bezpečnosti dítěte. Vážně chcete riskovat lidský život pro gorilu? Nechte toho,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru.

Mnozí lidé kritizují také chlapcovy rodiče, kteří by podle nich měli stanout před soudem. Pod on-line petici Spravedlnost pro Harambeho se za dva dny podepsalo přes 316 tisíc lidí. „Když necháte dítě v autě, jdete do vězení. Když ho necháte spadnout do gorilího výběhu, měli byste jít také!“ konstatoval americký herec a komentátor D. L. Hughley.

Podle CNN však policie o obvinění příbuzných zatím neuvažuje. Také Maynard se jich zastává. „Žijeme v reálném světě, děláme reálná rozhodnutí. Lidé a děti mohou přelézt ploty,“ upozornil ředitel zoo.

Lidé protestují proti zastřelení Harambeho
Zdroj: William Philpott/Reuters

Podle Maynarda by se nemuselo zdařit Harambeho uspat, než by dítěti ublížil. Také šéf pražské zoo Miroslav Bobek tvrdí, že vystresované zvíře by bylo tímto způsobem zneškodněno až třeba za hodinu.

Ochránci zvířat z organizace PETA uvedli, že případ pouze dokazuje, že život lidoopů a opic v zajetí je nepřijatelný. „Lidé uvěznili gorilu. Člověk vstoupí do gorilího vězení. Gorila je zastřelena kvůli tomu, že se octila poblíž člověka. Lidstvo je choroba,“ prohlásil jeden z uživatelů Twitteru.

Nížinné gorily patří mezi ohrožené druhy – na světě jich žije v divočině asi 175 tisíc, v zoo 765. Od Harambeho, který se narodil v zoologické zahradě v Texasu, si zoo v Cincinnati slibovala, že jej využije k chovným účelům.

Vydáno pod