Americká zoo zabila gorilu, která vláčela dítě po výběhu. Tisíce lidí to kritizují

V zoo v americkém Cincinnati usmrtili v sobotu gorilího samce poté, co do jeho výběhu spadl čtyřletý chlapec. Zvíře ho pak vláčelo vodou. U ochránců zvířat i veřejnosti vzbudil zásah vlnu nevole, protože pracovníci zoo nedokázali gorilu zneškodnit uspávací střelou. Vlna kritiky se snesla i na hlavu rodičů chlapce. Někteří žádají jejich potrestání.

Dítě přelezlo zábradlí výběhu a spadlo do příkopu s gorilou. Ocitlo se v bezprostředním ohrožení života, proto nebylo možné jednat jinak, uvedl ředitel zoo Thane Maynard na Facebooku s tím, že sedativa by nemusela včas zabrat a uspávací střela by mohla sedmnáctiletého gorilího samce jménem Harambe pouze rozrušit.

Na internetu se objevilo dramatické video, jak gorila vláčí chlapce jako hadrovou panenku přes svůj výběh. Celý incident trval asi deset minut, chlapec byl ještě o víkendu propuštěn z nemocnice.

Maynard prohlásil, že usmrcení zvířete „byla těžká, ale správná volba, protože chlapci zachránilo život“. Podle ředitele se nezdálo, že by Harambe na chlapce zaútočil. Šlo však o velmi silného gorilího samce, který byl z nastalé situace nervózní. „Máme zlomené srdce,“ uvedla zoologická zahrada poté, co byl dvoumetrákový samec zneškodněn.

Podle řady kritiků ale byla smrt zvířete zbytečná. Někteří lidé chtějí, aby byli rodiče chlapce za svou nepozornost potrestáni. Na internetu vznikla petice žádající „spravedlnost pro Harambeho“, kterou podepsalo přes 75 tisíc lidí.

Před zoo se shromáždili demonstranti odsuzující zabití zvířete. „Smutníte? Zabili jste ho, abyste ochránili dítě, jehož rodiče se nedokážou postarat o své vlastní děti,“ reagoval jeden z protestujících na facebookové stránce zoo.

„Proč nemají zoologické zahrady okamžitě působící sedativum? Nejprve dva lvi a teď Harambe,“ konstatoval jeden z uživatelů Twitteru, který připomněl incident z chilské zoo z minulého týdne, kde byli zabiti dva lvi poté, co do jejich výběhu vlezl muž, jenž se zjevně snažil o sebevraždu.

Organizace PETA zdůraznila, že život opic a lidoopů v zajetí je nepřijatelný a může končit podobnými tragédiemi.

Gorila se snažila dítě chránit, píší lidé na sociálních sítích

„Harambe ho nevláčel proto, aby ho zabil … chránil dítě před křičícími turisty,“ poznamenal další z uživatelů Twitteru. BBC připomíná, že podobná situace se udála v roce 1986 na ostrově Jersey, kde pětiletý chlapec spadl ke gorilám do výběhu.

Dítě tehdy ztratilo vědomí, přičemž se ho ujal gorilí samec Jambo, který ho chránil před ostatními. Když se chlapec probral, začal plakat a ostatní gorily ustoupily, takže chovatelé mohli dítě zachránit.

Někteří se ale zoo v Cincinnati zastávají. „Vím, že to bylo pro zahradu těžké rozhodnutí. Kdyby chlapec zemřel, protože nic neudělala, všichni by ji kritizovali,“ je přesvědčen jeden z komentátorů.

Zoo tvrdí, že současná bezpečnostní opatření jsou dostatečná. Svět goril byl otevřen v roce 1978 a dosud se nic podobného nestalo. Bariéry pravidelně kontroluje Asociace zoologických zahrad. „Bezpečnost našich návštěvníků a našich zvířat je naší prioritou číslo jedna,“ řekl Maynard s tím, že zahrada chce neustále pracovat na zlepšení.

Nížinné gorily patří mezi ohrožené druhy – na světě jich žije v divočině asi 175 tisíc, v zoo 765. Od Harambeho, který se narodil v zoologické zahradě v Texasu, si zoo v Cincinnati slibovala, že jej využije k chovným účelům.

Vydáno pod