Z ISS vylétl do vesmíru satelit, který pomáhali tvořit školáci. Bude fotit Zemi

Horizont ČT24: Ve vesmíru létá satelit z dílny žáků základní školy (zdroj: ČT24)

Žáci z americké základní školy ve Virginii za pomoci inženýrů z NASA sestrojili vlastní satelit, který má fotit Zemi. V prosinci ho raketa vynesla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a v pondělí ho posádka vypustila do vesmíru. Na první záběry žáci ještě čekají.

Satelit o velikosti malé kostky obsahuje miniaturní kameru. Fotky Země má pomocí antény posílat do školního řídícího střediska. Obraz bude počítač skládat z radiových signálů. Stejnou technologii používala posádka Apolla 11, když před padesáti lety na Zemi posílala fotky z Měsíce.

Do školního vesmírného projektu se zapojilo všech 240 žáků Arlingtonské základky. „Nemáme kontrolu nad tím, kde to zrovna fotí, ale fotku to pořídí každých 30 vteřin,“ říká spoluautor antény Felix Pellegrino.

Satelit žáci vytvářeli spolu s odborníky z NASA

Právě Felixův otec s nápadem přišel. Sám pracuje pro NASA. O tom, že agentura vypsala soutěž na projekt malého satelitu, proto věděl mezi prvními. Pod jeho vedením začali školáci satelit stavět. „Studenti nám pomáhali s vibračními testy. Test nadmořské výšky jsme dělali na školním parkovišti,“ popisuje otec studenta a inženýr NASA Joe Pellegrino.

Školnímu projektu se nevyhnuly ani pro vesmírný výzkum typické problémy – shánění peněz i exploze nosné rakety, která projekt ze dvou let prodloužila na čtyři. Podle NASA ale mise už svůj cíl, tedy nadchnout mladé pro vesmír, dávno splnila.