S velitelem Hizballáhu se v Bejrútu loučily tisíce lidí, zahynul při náletu v Sýrii

Jeden z významných vojenských velitelů libanonského šíitského hnutí Hizballáh Mustafa Badraddín byl tento týden zabit při náletu v Sýrii. Na jeho pohřeb v libanonské metropoli dorazily tisíce stoupenců této militantní organizace. Spekuluje se, že nálet uskutečnil Izrael nebo syrští rebelové. Badraddín byl souzen za smrt libanonského expremiéra Rafíka Harírího z roku 2005.

Badraddím se podle Hizballáhu podílel na většině jeho operací od roku 1982. Byl zabit v úterý při výbuchu u základny Hizballáhu nedaleko damašského letiště. Organizace prý teprve zjišťuje, kdo za explozí byl.

Libanonská televize nejprve zmínila, že zemřel při izraelském náletu, později o tom už ale nehovořila. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó směřuje podezření k jedné z povstaleckých skupin.

Patřil k největším esům mezinárodního terorismu. Byl považován za největšího experta v přípravě bomb. Symbolicky i strategicky je to pro Hizballáh velká ztráta.
Jakub Szántó

„Podle prvních informací zemřel bratr a velitel Mustafá Badraddín při velké explozi, která zasáhla jednu z našich pozic u letiště v Damašku. Budeme pokračovat ve vyšetřování, abychom zjistili, co výbuch způsobilo,“ sdělil Hizballáh v prohlášení, podle nějž bylo při útoku také několik lidí zraněno.

Televize Hizballáhu Al-Manár připomenula, že Badraddín před několika měsíci řekl, že se ze Sýrie vrátí buď jako mučedník, nebo s vítězným praporem. „Dnes se vrátil jako mučedník,“ sdělila televize. 

Na pohřeb do libanonského Bejrútu dorazily tisíce lidí. Podle zpravodaje BBC někteří obviňovali Izrael. „Hizballáh má mnoho špionů,“ poznamenal prý jeden z velitelových stoupenců. Jiný zdůraznil, že bez Badraddína „přijde Islámský stát“.

Szántó: Hizballáh přišel o jednu z nejdůležitějších postav (zdroj: ČT24)

Podle izraelských médií je nepravděpodobné, že je za útok odpovědný Jeruzalém. Bývalý premiérův bezpečnostní poradce Jaakov Amidror ale prohlásil, že Badraddínova smrt je pro Izrael dobrou zprávou, ať je za ní kdokoli.

Izrael do konfliktu v Sýrii vojensky nezasahuje, několikrát ovšem bombardoval zbrojní konvoje pro Hizballáh jedoucí na syrském území. Izrael chce totiž zabránit vyzbrojování organizace dalekonosnými raketami.

Mustafa Badraddín
Zdroj: Hezbollah Media Office/Reuters

Mezi nejznámější činy, které má Badraddín na svědomí, patří útoky na americkou a francouzskou ambasádu v Kuvajtu v roce 1983, při nichž zemřelo několik lidí.

Zvláštní tribunál OSN pro Libanon předloni zahájil proces, v němž Badraddín a čtyři další členové Hizballáhu čelili obvinění z přípravy a provedení vraždy expremiéra Harírího. Souzeni byli v nepřítomnosti.

Atentát na Rafíka Harírího
Zdroj: ČT24

Harírí a dalších 21 lidí zahynuli 14. února 2005 při pumovém atentátu v Bejrútu. Šlo o jeden z nejkrvavějších útoků namířených v té době na odpůrce syrského vlivu v Libanonu, k nimž Harírí patřil. Hizballáh spojitost s atentátem popřel a pohrozil útokem na kohokoli, kdo se pokusí zadržet podezřelé.

Badraddín byl jedním z nejvyšších velitelů v Hizballáhu a odpovídal za operace v Sýrii. Doprovázel také velitele Hizballáhu Hasana Nasralláha při jeho jednáních se syrským prezidentem Bašárem Asadem v Damašku. Odhaduje se, že od roku 2011 zemřelo v bojích na území Sýriie na 1200 členů Hizballáhu.