Rázný Duterte potvrzen jako vítěz prezidentských voleb na Filipínách

Asijský Trump, řezník nebo mstitel. Filipíny čekají s Dutertem velké změny (zdroj: ČT24)

Vítězem pondělních prezidentských voleb na Filipínách se stal Rodrigo Duterte. Muž s přezdívkou „asijský Trump“ proslulý nekompromisním tažením proti zločinu i řadou kontroverzních výroků. Výsledky hlasování ještě nebyly oficiálně oznámeny, ale jeho největší soupeři již uznali porážku.

Duterte, dlouholetý úspěšný starosta jihofilipínského města Davao, po sečtení 90 procent volebních lístků získal 14,8 milionu hlasů, což znamená zhruba 39procentní podporu. Jeho nejbližší soupeř, bývalý ministr vnitra Manuel Roxas, měl přes 8,6 milionu hlasů.

„S hlubokou pokorou přijímám mandát, který mi dal lid,“ řekl jednasedmdesátiletý Duterte. Jako první uznala Duterteho vítězství senátorka Grace Poeová, jeho klíčová soupeřka. Ta slíbila, že po bouřlivé předvolební kampani „bude spolupracovat na procesu usmíření“. Následně se k ní připojil exministr Roxas. „Přeji vám úspěch. Vaše vítězství je vítězstvím našeho lidu a naší země,“ řekl Duterteovi.

Volby na Filipínách
Zdroj: Reuters

Duterte oznámil, že má v plánu decentralizovat politický systém v zemi a dát více pravomocí provinciím. Chce také usilovat o mírové dohody s povstaleckými skupinami na jihu země.

Odděleně od voleb do nejvyššího úřadu v zemi volili Filipínci v pondělí i viceprezidenta. Právnička a sociální aktivistka Leni Robredová v této volbě těsně vede nad synem a jmenovcem zesnulého diktátora Ferdinanda Marcose, kterého v roce 1986 svrhla revoluce.

Příznivci Rodriga Duterteho
Zdroj: Reuters

V pondělí se na Filipínách konaly rovněž volby parlamentní a místní. Volební komise oznámila rekordní účast, která dosáhla 81 procent. K urnám bylo přizváno 54 milionů oprávněných voličů.

Duterte v kampani mimo jiné sliboval, že během šesti měsíců vymýtí zločinnost a skoncuje s korupcí. Velký ohlas u voličů měla také jeho kritika přetrvávající chudoby a sociální nerovnosti, s nimiž si vládnoucí elita nedokázala poradit, přestože za vlády prezidenta Benigna Aquina patřily Filipíny mezi země s největší mírou hospodářského růstu v Asii.