Překvapivý krok - brazilská sněmovna zrušila svůj verdikt o sesazení prezidentky

Předseda brazilské sněmovny zrušil verdikt z poloviny dubna, kdy dolní komora odhlasovala sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Důvodem jsou procedurální chyby. Rousseffová je podezřelá z manipulace s rozpočtovou statistikou v roce 2014, která měla umožnit její znovuzvolení. Prezidentka tvrdí, že se ničeho špatného nedopustila a nebyla z ničeho obviněna. Nynější tažení za své odvolání označuje za „puč“ proti demokraticky zvolené vládě.

Úřadující předseda dolní komory Waldir Maranhao tak vyhověl tak žádosti generálního prokurátora. Ten podle místní agentury Agencia Brasil žádal opakování hlasování v dolní komoře kvůli procedurálním chybám.

„Nevím, jaké to bude mít důsledky. Mějme se na pozoru, žijeme v konjunktuře triků a protitriků,“ reagovala na Maranhaovo oznámení Rousseffová. „Musíme hájit demokracii, bojovat proti puči a proti celému tomuto extrémně neregulérnímu procesu,“ reagovala prezidentka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Maranhao, který v čele poslanců stanul teprve minulý týden, anulování vysvětlil mimo jiné tím, že poslanci neměli před hlasováním v plénu mluvit s médii tom, jak budou hlasovat. Jednou z chyb prý bylo to, že hlasování nebylo formálně potvrzeno usnesením.

Celý proces se tak zastavil předtím, než měl o stíhání Rousseffové hlasovat senát. Hlasování bylo naplánované na středu. Zda proběhne, v tuto chvíli není zřejmé. 

Ke vznesení oficiální žaloby na prezidentku by by potřeba souhlas prosté většiny senátorů. V takovém případě by Rousseffová během čekání na konečný verdikt byla přechodně zbavena funkce, a to až na dobu 180 dní.