Vlna veder udělala z Bejrútu plného odpadků téměř neobyvatelné město

Bejrút se topí v odpadcích, vlna veder situaci zhoršuje (zdroj: ČT24)

Na Blízký východ udeřila první vlna veder. Pro obyvatele Bejrútu to ovšem znamená především nesnesitelný zápach odpadků. Těch se v ulicích po uzavření hlavní skládky nahromadily už stovky tisíc tun. Vláda chce starou a přeplněnou skládku na dva měsíce otevřít. Krizi, která v hlavním městě Libanonu trvá už od loňského léta, tak ale řeší jen dočasně.

„Podle výzkumu Americké univerzity v Bejrútu spalování odpadu v celkem 60 čtvrtích způsobuje rakovinu,“ uvádí libanonská komentátorka Hanín Ghaddárová. Politickými spory paralyzovaná vláda rozhodla, že se stará a přeplněná skládka na dva měsíce znovu otevře. Během čtyř let pak slibuje otevřít další dvě nové skládky.

Mezitím ale Libanonce dál trápí kromě zápachu i šíření nemocí a škůdců z tlejících odpadků. Z demonstrací proti hromadám odpadků v ulicích se dokonce zrodilo hnutí s názvem YouStink neboli Vy smrdíte! Jeho příznivci už neprotestují jen proti neschopnosti vlády vyřešit problém odpadků. Protestují i proti hlubokému politickému rozvratu země.

„Kvůli korupci a proto, že celá země je paralyzovaná, libanonský stát vlastně neexistuje. Ve státní správě jsou zkorumpovaní lidé, kteří se právě o tyhle záležitosti mají postarat,“ uvedla komentátorka Ghaddárová. Uzavření hlavní skládky si loni v červenci vynutili obyvatelé vesnic ležících poblíž, když zablokovali veškeré přístupové cesty. Vláda ale náhradní skládku neotevřela.

Hlavní skládka byla otevřená v roce 1997 s tím, že hlavnímu městu a několika dalším oblastem bude sloužit jen několik let, než se najde řešení pro celý Libanon. Kapacita byla původně na dva miliony tun odpadu, loni v září v ní bylo ale už 15 milionů tun.

Vydáno pod