Kanada hlásí stav nouze: Plamenům pomohlo extrémní vedro a sucho

Kanada se potýká s rozsáhlým požárem (zdroj: ČT24)

Západokanadská provincie Alberta vyhlásila stav ohrožení kvůli rozsáhlému lesnímu požáru v okolí města Fort McMurray. Evakuováno bylo všech jeho 88 tisíc obyvatel a úřady varovaly, že by oheň mohl zničit většinu města. Na jižním předměstí Fort McMurray lehlo popelem minimálně 80 procent domů. Ztráty na životech zatím nejsou hlášeny.

Oheň se kvůli silnému větru a vysokým teplotám během jediného dne bleskově dostal do obydlené oblasti, kde zničil nebo poškodil zhruba 1600 staveb. Dalších 19 tisíc staveb je v bezprostředním ohrožení. Podle analytiků by se požár mohl stát pro pojišťovny vůbec nejnákladnější kanadskou přírodní pohromou.

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že je připraven poslat do Alberty vojenské letectvo, pokud to bude třeba. Zároveň uvedl, že šlo o „největší požární evakuaci v historii Alberty“.

Úřady v Albertě nařídily ve středu večer nucenou evakuaci pro město Anzac, další malou obec a rezervaci domorodého obyvatelstva, protože plameny se začaly šířit jižním směrem. V Anzaku našly v uplynulých dnech provizorní přístřeší stovky lidí evakuovaných z Fort McMurray. Jiní lidé, kteří utekli před plameny, vytvořili improvizované tábory na některých úsecích dálnice, kde bivakují v autech a karavanech.

Třaskavá kombinace: Vedro, sucho a silný vítr

Hašení rozsáhlého požáru komplikují extrémní podmínky. Teploty se v posledních dnech v Albertě pohybují na rekordní úrovni, ve středu vyšplhaly k 32 stupňům Celsia. Situaci ještě zhoršuje dlouhotrvající sucho a silný vítr. „Veškeré naše snahy dostat plameny pod kontrolu komplikují obtížné podmínky,“ uvedl pracovník albertské správy lesů Bernie Schmitte.

Co rozsáhlé požáry způsobilo, se stále zjišťuje. „V tomto ročním období mají lesní požáry zpravidla na svědomí lidé, ale známe případy, kdy i na začátku sezony byl příčinou blesk. Takže spolupracujeme s vyšetřovateli, abychom zjistili, jak to bylo,“ říká hasič Chad Morrison.

Horizont ČT24 ke kanadským požárům (zdroj: ČT24)

Od neděle požár sežehl 7500 hektarů půdy. Sloup černého dýmu je viditelný ze vzdálenosti 60 kilometrů. Do boje s plameny je nasazeno 250 hasičů, devět hasicích letadel a 12 vrtulníků.

Kanadští meteorologové přinesli alespoň mírně optimistickou předpověď: v nadcházejících dnech mají teploty klesnout k 20 stupňům Celsia, problematický nadále zůstává vítr. Kvůli němu by se plameny mohly rozšířit k obcím Thickwood a Timberlea a také k letišti. Scott Long z krizového štábu se obává, že v takovém případě by velká část města lehla popelem.

Oblast kolem Fort McMurray je prakticky závislá na těžbě ropných písků. Město, kterému se v době bujícího těžebního průmyslu říkalo Fort McMoney, ale v posledních měsících ochromil propad světových cen ropy a mnoho pracovníků dostalo výpověď.

Velká ropná zařízení nejnovější pohromě v cestě nestála. Ropné společnosti se ale snažily pomoci zaměstnancům a evakuovaným a ochránit před ohněm potrubní vedení, což vedlo k poklesu produkce. Některé firmy zcela zastavily provoz svých zařízení a odvezly zaměstnance na bezpečná místa. Podle agentury Reuters přicházejí těžaři o produkci přibližně 640 tisíc barelů denně.