KLDR zřejmě opět neúspěšně testovala raketu Musudan

Severní Korea patrně znovu testovala svou novou raketu středního doletu. Ani tentokrát ale nebyla úspěšná. Podle jihokorejské agentury Jonhap, která se odvolává na vojenské činitele, se střela krátce po odpalu zřítila k zemi.

Podle uvedených jihokorejských zdrojů se pravděpodobně jednalo o stejný typ balistické rakety, jakou KLDR testovala již 15. dubna. Tehdy raketa Musudan explodovala pár vteřin po odpalu z východního pobřeží Severní Koreje.

Nejmenované zdroje z jihokorejské armády uvedly, že i nejnovější zkouška byla nezdařená. „Střela, podle předpokladů Musudan, byla odpálena kolem 06:40 místního času z blízkosti města Wonsan. Po pár vteřinách pravděpodobně spadla k zemi,“ řekl představitel jihokorejské armády.

Rakety Musudan mají údajně dolet 3000 až 4000 kilometrů, a jsou tedy schopny zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam. Střela Musudan byla poprvé představena v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu a test z letošního 15. dubna byl vůbec první.

Další zkouška zmíněné severokorejské rakety středního doletu se očekávala, protože armáda ji měla připravenou na odpališti. Jihokorejská prezidentka v úterý rovněž varovala, že Pchjongjang již dokončil přípravy na svou pátou jadernou zkoušku.

Čtvrtý nukleární test uskutečnil Pchjongjang v lednu. Podle analytiků by mohl severokorejský režim přistoupit k dalšímu testu atomové bomby ještě před sjezdem vládnoucí Korejské strany práce, který začne 6. května. Na něm chce mladý vůdce Kim Čong-un upevnit svou moc.