KLDR neúspěšně testovala raketu středního doletu

Severní Korea provedla v den 104. výročí narození svého zakladatele Kim Ir-sena neúspěšnou raketovou zkoušku. Nejmenovaní jihokorejští a američtí představitelé uvedli, že test se pravděpodobně týkal nového, ještě nevyzkoušeného typu rakety středního doletu Musudan.

Rakety Musudan mají údajně dolet 3000 až 4000 kilometrů, a jsou tedy schopny zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam. Musudan, který byl poprvé představen v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu, severokorejská armáda ještě nikdy netestovala.

Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že střela explodovala ve vzduchu pár sekund po odpálení z východního pobřeží země. Agentura ale současně upozornila, že severokorejská armáda má na mobilním odpalovacím zařízení připravenou ještě jednu střelu Musudan, kterou patrně hodlá rovněž testovat. Celkem má země podle agentury Jonhap nejméně 50 raket Musudan, které nesou jméno vesnice na severovýchodě země, kde se nachází odpaliště.

„Jednalo se o pokus o odpálení rakety s katastrofálními následky v podobě ohnivé koule,“ potvrdil nezdar Severokorejců mluvčí Pentagonu Jeff Davis. Američtí oficiální činitelé odpálení rakety ostře odsoudili jako porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v prohlášení dodal, že Spojené státy jsou nadále „silně zavázány“ chránit své asijské spojence, především Jižní Koreu a Japonsko.

Rakety Musudan
Zdroj: EPA/KCNA/ISIFA

Zkouška se odehrála v době vystupňovaného napětí mezi znepřátelenými Korejemi. Jihokorejská média předem varovala, že se Pchjongjang chystá odpálit nové balistické rakety středního doletu (až 3500 kilometrů) při příležitosti narozenin Kim Ir-sena, jenž zemřel v roce 1994.

Kim Ir-senův vnuk, nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un, chystá na příští měsíc velký stranický sjezd, na němž by měl podle pozorovatelů ještě upevnit svou moc.

KLDR provedla 6. ledna svůj čtvrtý jaderný test a zdůraznila, že bude pokračovat v nukleárním programu navzdory dalším sankcím Rady bezpečnosti OSN.

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24

V současnosti navíc podle Jihokorejců vyvíjí vyspělý raketový systém s předpokládaným doletem 200 kilometrů. KLDR je navíc podle expertů schopná nasadit jadernou hlavici na balistické rakety středního doletu.

Už během března několikrát vyzkoušela balistické střely, které vystřelila směrem na otevřené moře. Jedním z vypálených projektilů byly pravděpodobně i rakety Rodong, které jsou vylepšenou verzí rakety Scud a mají maximální dolet 1300 kilometrů.

Zatímco odpaly střel krátkého doletu budí zřídkakdy zásadnější reakce, zkoušky raket Rodong jsou považovány za provokativnější, protože tyto rakety jsou schopny zasáhnout celou Jižní Koreu a velkou část japonského území.