V Bagdádu vybuchla bomba nastražená v autě. Zemřelo nejméně 12 lidí

V rušné obchodní a převážně šíitské čtvrti na východě Bagdádu explodovala bomba uložená v zaparkovaném autě. Zabila nejméně 12 lidí a 38 dalších zranila. K atentátu se přihlásili radikálové z takzvaného Islámského státu, stejně jako ke dvěma předchozím útokům z uplynulého víkendu. Jde tak už o třetí podobný útok za poslední čtyři dny.

K explozi došlo poblíž kina ve čtvrti Džadída. Výbuch zapálil několik dalších poblíž stojících aut, řekl svědek události agentuře Reuters. Jak uvedla agentura Amak, která má blízko k radikálům, útočník měl sebevražednou vestu a cílem byly irácké bezpečnostní složky.

V sobotu zabily dva výbuchy v Bagdádu 14 lidí. K prvnímu došlo na severu města, terčem druhého byl armádní konvoj na jižním předměstí irácké metropole. Páteční sebevražedný atentát na šíitskou mešitu ve čtvrti Radvaníja si vyžádal 13 obětí. Bomby chtěl odpálit ještě druhý útočník, toho ale stihli příslušníci bezpečnostních složek zastřelit.

V Bagdádu, kde byly před deseti lety útoky na denním pořádku, se bezpečnostní situace pozvolna zlepšila. Bombové útoky na bezpečnostní síly a na šíitské obchodní a obytné oblasti se ale pravidelně opakují.

Islámský stát v roce 2014 ovládl velká území severně a západně od Bagdádu, vládní jednotky s pomocí mezinárodní koalice vedené Spojenými státy jich ale již část dobyly zpět. Loni v prosinci osvobodily Ramádí, které je střediskem rozlehlé provincie Anbár. Nyní je jejich cílem dvoumilionový Mosul.