Olovnatá voda v americkém Flintu - Třem lidem hrozí roky za mřížemi

Michiganský generální prokurátor obvinil tři osoby v souvislosti s případem kontaminované vody ve městě Flint. Žaloba se týká dvou zaměstnanců odboru životního prostředí, kteří měli poskytnout vládě zavádějící informace, a jednoho supervizora, který prý zfalšoval výsledky testů vody, v níž je dlouhodobě velké množství olova. Ve stotisícovém Flintu žije hlavně chudé černošské obyvatelstvo.

Trojice osob byla obviněna z manipulace s důkazy, konspirace a pochybení. Hrozí jim až pět let za mřížemi. „Měli povinnost chránit zdraví rodin a občanů Flintu, což nedokázali,“ konstatoval michiganský generální prokurátor Bill Schuette. Podle něj je vyšetřování teprve na začátku a pravděpodobně padnou další obvinění.

Obyvatelé Flintu si stěžují na kvalitu vody už dva roky. Z kohoutku jim teče zakalená a zapáchající tekutina. Kvalita se změnila na jaře roku 2014, kdy radnice nařídila šetřit a změnila zdroj pitné vody. Začala ji brát z blízké řeky Flint. „Jestli šlo o to ušetřit peníze, tak to nepomohlo nikomu,“ podotkl jeden z místních obyvatel Larry Johnson.

Ve městě se začaly objevovat případy takzvané legionářské nemoci, jejíž příčinou je znečištěná voda. Dřív jich tam lékaři napočítaly desítku ročně. Úřady po pár měsících přiznaly, že voda obsahuje vysoké množství olova. To se odlupovalo ze starých trubek, které rozleptala příliš slaná voda z řeky.

Pod michiganským guvernérem se třese židle

Republikánský guvernér Michiganu Rick Snyder přitom vyhlásil stav nouze až po devatenácti měsících od kontaminace. Povolal také národní gardu, aby pomáhala situaci řešit. Podle místních s tím ale začal pozdě. Jeho pád několikrát žádali na demonstracích.

Michiganský guvernér Rick Snyder
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Snydera kritizovala v prezidentské debatě demokratů i Hillary Clintonová. „Máme tu americké město, kde je chudá populace (většinou Afroameričané), která pije a koupe se ve vodě kontaminované olovem. A guvernér tohoto státu se chová, jako by mu to bylo jedno,“ konstatovala Clintonová.

Guvernér tvrdí, že dělá, co může, otázkou ale zůstává, co odhalí vyšetřování, prokurátor už slíbil, že obvinění se může týkat kohokoli, kdo je za současnou situaci zodpovědný.

Vydáno pod