Česko může vycvičit i část libyjské armády, řekl Stropnický

Evropská unie podpoří libyjskou vládu Národní jednoty částkou sto milionů eur. Shodli se na tom ministři zahraničí a obrany členských států osmadvacítky. Investováním do bezpečnosti a dalších oblastí chce unie předejít další migrační krizi, podmínkou pomoci je ale stabilita vlády. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) by se Česko mohlo zapojit například výcvikem libyjských vojáků.

Evropská unie tak chce posílit vratkou stabilitu nové vlády – skrze kontrolu migrace, důkladnější ochranu hranic, boj s Islámským státem či obnovu státních institucí.

„Na jedné straně je samozřejmě vláda v Tripolisu, na druhé straně parlament v Tobruku, ale Italové, kteří jsou na Libyi tradičně experti, říkali, že už se kolem osmdesáti procent pohybuje podpora té současné legitimní vlády,“ řekl po jednání ministrů Stropnický.

Evropská unie by kromě aktivní finanční pomoci mohla odblokovat libyjská zahraniční konta a peníze z nich použít na rekonstrukci rozvrácené země. Role Česka by mohla být podobná jako při spolupráci s Jordánskem nebo Irákem. „Já tu roli vidím v prvním plánu v tom, že bychom mohli v takové situaci poskytnout výcvik na svém území,“ dodal český ministr.

Stropnický: Unie chce pomoci Libyjcům v ochraně moře i pozemních hranic (zdroj: ČT24)

Unie by podle něj měla vládě pomoci například s ochranou pozemních hranic, včetně té se sousedním Tuniskem. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová zase zmínila možnost civilní evropské mise pomáhající se vznikem policejních a kriminalistických jednotek, včetně těch, které bude možné využít pro boj s terorismem, nelegálním převaděčstvím a obchodováním s lidmi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Všechny podobné návrhy ale mohou být realizovány až poté, co o ně Sarrádžova vláda případně požádá, upozornila šéfka diplomacie EU.

Kromě možné civilní mise EU také zvažuje případnou podporu Libyjců prostřednictvím unijní námořní operace Sophia, která už nyní likviduje převaděčské trasy v mezinárodních vodách Středozemního moře. V budoucnu by ale mohla být posílena a mohla by pracovat ve spolupráci s libyjskými úřady také ve výsostných vodách této země. A její příslušníci by mohli například školit také členy budoucí libyjské pobřežní stráže.