Zika a další nebezpečné viry mají své trojrozměrné modely

Vytvořením autentických trojrozměrných modelů nebezpečných virů - třeba HIV, eboly, prasečí chřipky nebo viru zika - se ruští počítačoví experti pokusili odkrýt a znázornit tajemství světa mikroorganismů. Díky jejich modelům je možné si udělat představu o podobě vražedných mikrobů a zároveň se dozvědět i to, jakou taktiku používají při napadení člověka.

„Ve skutečnosti viry nemají barvu. Paletu barev používáme, abychom identifikovali genom viru, šedou barvou ukazujeme všechny složky, které si virus bere z lidské buňky,“ vysvětluje Ivan Konstantinov z moskevského grafického studia Visual Science.

Animace Visual Science jsou poutavým vhledem do struktury parazitů. První model viru HIV vytvářeli spolu s vědci a lékaři po dobu osmi měsíců, precizní práce jim vynesla cenu za nejlepší vědeckou ilustraci v roce 2009.

„Modely virů jsou obrovské objekty obsahující tisíce, statisíce, dokonce i miliony jednotlivých molekul. Vědci mají dost metod, které jim dovolují dobře studovat určité molekuly. Části této skládanky jsme dostali. Ale metody pro spatření celého obrazu nebo vytvoření modelu jedné malé molekuly ve vysokém rozlišení dosud neexistovaly,“ dodává Konstantinov.

Poutavý 3D vhled do struktury parazitů (zdroj: ČT24)

Tým pod jeho vedením připravuje celou galerii virů, zatím mají hotových prvních osm. Jeden z nich – adenovirus, který napadá střevní a dýchací ústrojí, - je k vidění do nejmenšího detailu na interaktivní zvětšenině z 3D tiskárny v moskevském Darwinově muzeu.