Pánské hájemství módy na londýnské Savile Row „narušila“ první žena

Londýnská Savile Row už není ryze pánská doména (zdroj: ČT24)

Londýnská ulice Savile Row je důkazem, že i nejzažitější stereotypy prochází vývojem. Pro obyvatele britské metropole jde o dobře známé hájemství pánských krejčí. Do výhradně mužského světa si nyní našla cestu první žena. Předsudkům navzdory otevřela vlastní obchod a o zákazníky nemá nouzi.

Už dvě stě let platí Savile Row za olymp pánské módy. Obleky si zde nechávali šít třeba admirál Horatio Nelson, Winston Churchill, Mick Jagger, Elton John nebo princ Charles. Má takový ohlas, že se zde oblékal i fiktivní agent 007 James Bond v knihách Iana Flemminga.

Na této adrese nezbývalo pro ženy nikdo moc místa – až do okamžiku, než na Savile Row otevřela svůj obchod Kathryn Sargentová. „Cítím se hrdá na to, co jsem dokázala. Je pro mě velmi podnětné vidět, že tuhle práci může dělat žena. V budoucnu se o tom nebude tolik mluvit, ale jsem moc šťastná, že jsem první,“ říká mistrová.

Kde jinde mohla proniknout do tajů oděvního byznysu než ve městě Leeds. Před dvaceti lety si ale řekla, že zkusí štěstí v konkurenčním prostředí Londýna. Začínala jako řadová švadlena a pracovala tvrdě skoro mezi samými muži. Podle jejích slov to byla ta nejlepší škola.

Sargentová ve svém obchodě šije z těch nejlepších látek – cena klasického dvoudílného obleku na míru začíná na 140 tisících korunách, klienta ale umí obléci i za trojnásobek. „Nezáleží, kterého jste pohlaví, když svou práci dokážete dělat dobře,“ říká jeden ze spokojených zákazníků. První krejčová-mistrová na Savile Row tak zřejmě nezůstane dlouho sama.

Vydáno pod