Kreml: Na Donbasu naši vojáci nejsou. Jen ruští občané stojící za místními lidmi

Ruští vojáci v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny nejsou a nikdy nebyli. V oblasti přiklánějící se k Rusku jsou však ruští občané, kteří stojí za místními obyvateli. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, kterého citovala ruská média.

Kyjev a Západ opakovaně Moskvu obviňují z přímé vojenské účasti v konfliktu mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty na východní Ukrajině.

Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty údajně podporovanými Moskvou trvají s větší či menší intenzitou téměř dva roky, přestože od předloňského dubna bylo uzavřeno už několik dohod o klidu zbraní. Poslední příměří začalo platit loni v únoru.

Foto z Donbasu
Zdroj: Reuters/Alexander Ermochenko

Konflikt má tisíce obětí

Boje na východě Ukrajiny neutichly ani přes několikrát deklarované příměří. Od začátku konfliktu v polovině dubna 2014 do března letošního roku si podle OSN vyžádal přes 30 tisíc mrtvých nebo zraněných. Jsou mezi nimi civilisté, ukrajinští vojáci i členové ozbrojených skupin.

Kontaktní skupina složená ze zástupců Kyjeva, Moskvy a donbaských povstalců jedná už dlouhé měsíce za zprostředkování mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Rozhovory, rozdělené do několika pracovních skupin, ale zatím nepřinesly hmatatelné výsledky. Začátkem března se skupina shodla na likvidaci dvanácti minových polí v oblasti mezi kontrolními stanovišti ukrajinské armády a vzbouřenců.