Slovenské strany uzavřely koaliční smlouvu. Nová vláda je kompletní

Předsedové čtyř politických stran na Slovensku podepsali koaliční smlouvu. Nejsilnější zastoupení v novém kabinetu, který vzejde z nedávných parlamentních voleb, budou mít sociální demokraté (Smer-SD) současného premiéra Roberta Fica. Koalice Smeru-SD, Slovenské národní strany (SNS) a stran Most-Híd a Sieť byla označována za jedno z řešení volebního patu, když se do sněmovny dostalo osm politických stran a hnutí včetně krajní pravice.

Už minulý týden se čtyřkoalice dohodla na základech programového prohlášení nového kabinetu. Strany se například přihlásily k pokračování proevropské a proatlantické orientace
Slovenska a slíbily prosazovat protikorupční program.

„Pokud chceme, aby se Slovensku nadále dařilo, potřebujeme elementární bezpečnost a klid v zemi. Proto si přeji, aby kromě programových priorit, na kterých jsme se shodli, to byla právě bezpečnost Slovenské republiky a bezpečnost našich občanů, která je základem dalšího klidného vývoje Slovenské republiky,“ řekl Fico po podpisu koaliční smlouvy. Tomu předcházela minuta ticha za oběti teroristických útoků v Belgii.

Předseda SNS Andrej Danko řekl, že koaliční strany přistoupily ke značným kompromisům. „Nepochybně jsou mezi námi věci, které vnímáme jinak. Vědomi si odpovědnosti, jsme překonali svá ega,“ řekl šéf druhé nejsilnější koaliční strany.

Podle předsedy strany Most-Híd Bély Bugára výsledky parlamentních voleb ukázaly, že Slovensko se mění. „Volební výsledky postavily každého z nás před těžké rozhodnutí, a to v období, kdy před Evropou jsou nové výzvy,“ řekl Bugár, jehož strana čelila kritice dalších stran pravého středu za to, že se spolu se stranou Síť nakonec rozhodla vytvořit vládu se sociálními demokraty.

Sulík (SaS): O vládu jsem se snažil, prezident ale zkrátka ctil zvyklosti (zdroj: ČT24)

Strany už představily své ministry

Jako poslední oznámila své ministerské nominanty Slovenská národní strana (SNS). Její předseda Andrej Danko uvedl, že na post ministra obrany strana vybrala dosavadního prvního zástupce náčelníka generálního štábu slovenské armády Petera Gajdoše. Podle listu Sme tak bude Slovensko jediným členským státem NATO, jehož ministrem obrany se stane profesionální voják. Danko řekl, že nominace Gajdoše má přispět k tomu, aby ministerstvo obrany prosazovalo potřeby profesionálních vojáků.

V úterý pak strana oznámila i nominaci na resort zemědělství, kde má zasednout Gabriela Matečná, dosavadní šéfka Slovenského pozemkového fondu, který na Slovensku spravuje kromě jiného státní půdu. Ten ale v minulosti čelil aférám v souvislosti s restitucemi pozemků.

Ministrem školství se pak stane současný generální ředitel sekce vysokých škol, vědy a výzkumu tohoto ministerstva Peter Plavčan. Slovenská média připomněla, že Plavčan v minulosti pobíral vysoké odměny za funkci ve studentském půjčkovém fondu, která byla neplacená. Peníze však nakonec vrátil.

Jednobarevná Ficova vláda podá demisi ve středu

Dosluhující jednobarevná vláda sociálních demokratů premiéra Fica podá demisi po první povolební schůzi parlamentu, která se uskuteční ve středu. Následně prezident Kiska bude moci jmenovat předsedu nové vlády a na jeho návrh členy kabinetu.

Nejvíce postů bude mít v nové vládě Smer-SD, jehož předsedu pověřil prezident Kiska sestavováním vlády. Posty v nové vládě si udrží stávající ministři financí Peter Kažimír, vnitra Robert Kaliňák, sociálních věcí Ján Richter, kultury Marek Maďarič a také současný šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Dosavadní předseda parlamentu Peter Pellegrini bude místopředsedou vlády pro investice, současný ministr životního prostředí Peter Žiga zase povede ministerstvo hospodářství. Ministrem zdravotnictví bude nynější šéf státní Slovenské pošty Tomáš Drucker.

Výsledky slovenských voleb
Zdroj: ČT24

Strana Most-Híd, která zastupuje i početnou maďarskou menšinu, obsadí nejvyšší posty na dvou ministerstvech. Ministryní spravedlnosti bude Lucia Žitňanská, která tuto funkci vykonávala v letech 2010 až 2012 ve vládě premiérky Ivety Radičové. Post ministra životního prostředí obsadí László Sólymos, jenž byl v uplynulém volebním období poslancem parlamentu.

Nejmenší vládní straně Sieť, kterou kvůli spolupráci se Smerem-SD již opustili tři z deseti zvolených poslanců, připadlo pouze jedno ministerské křeslo, a to na ministerstvu dopravy. Na post ministra Sieť nominovala Romana Brecelyho, který se ve straně dosud věnoval spíše otázkám energetiky a který v minulosti pracoval také pro českou energetickou skupinu ČEZ.