Kurdové slaví nový rok. Vítězství v bojích je přibližují k samostatnosti

Události: Kurdové slaví nový rok (zdroj: ČT24)

Třicet milionů Kurdů slaví po celém světě kurdský nový rok. Jeden z největších národů bez vlastního státu věří, že vyhlášení nezávislosti je už blízko. Paradoxně to umožnilo krveprolití během války s Islámským státem.

Pozičně nejblíže k sobě mají nyní Kurdové a islamisté u vesnice Tel Aswád. Kurdové tvrdí, že nepřítel je stále dobře vyzbrojený, ale slábne.

Sebevědomí roste Kurdům i v irácko-kurdské metropoli Irbílu. Platí se tu sice dál iráckými dináry, ale prapory tu vlají už jen kurdské. Váznoucí dohoda s centrální vládou o dělbě zisků z ropy tlačí Kurdistán dál na cestě k samostatnosti. Tomu pomáhá i vědomí, že irácká armáda není schopna ho ochránit před islamisty.

Vlivný šíitský duchovní v Iráku Muktada Sadr, který dlouhodobě vyvíjí nátlak na vládu v Bagdádu, aby bojovala proti všudypřítomné korupci, vyzval k tomu, aby každý Iráčan získal přímý podíl z příjmů z prodeje irácké ropy. Duchovní nicméně neupřesnil, jak by chtěl k vytvoření rovných podílů dospět. Země, jejíž severní část ovládají autonomně Kurdové a severozápadní část bojovníci Islámského státu, nemá věrohodnou centrální evidenci obyvatel.

Směrem k referendu

Kurdistán se nyní připravuje na nezávazné referendum o nezávislosti. Vyzval k němu lídr iráckých Kurdů Masúd Barzání, konkrétní termín případného hlasování však neupřesnil.

Musíme v chystaném referendu ukázat mezinárodnímu společenství i okolnímu regionu, že vůlí našeho lidu je být nezávislým v nezávislém státě.
Alí Auní
politik Kurdské demokratické strany

Rozpad, který teď Irák ohrožuje přesně po sto letech existence, ale bude znamenat další konflikt. Kurdové svým 1000 kilometrů dlouhým příkopem proti sebevražedným atentátům vytyčili i svou jižní hranici.

Ta ale prochází sporným arabsko-kurdským územím a vláda v Bagdádu je ostře proti. Střet tedy hrozí vypuknout ještě předtím, než se podaří zničit společného nepřítele, Islámský stát.

Pohyb také v Sýrii

Zástupci Kurdů projevují emancipační snahy i v Sýrii. Zástupci tří kurdských regionů nedávno odhlasovali ustavení federálního systému v kurdských oblastech na severu Sýrie. Vláda v Damašku označila jejich kroky za nelegální.

Jedná se o lokality u turecké hranice. Mnohé z nich vybojovaly kurdské milice YPG v bojích s islámskými radikály.