Slovenský tisk: Fico chce zůstat u moci, raději ustoupí koaličním partnerům

Slovenští sociální demokraté (Smer-SD) premiéra Roberta Fica při vyjednávání s pravicovými stranami o vládní koalici ustoupili od řady opatření, která jednobarevná Ficova vláda v minulosti prosadila, všímají si slovenská média. K ústupkům Smer-SD přistoupil ve snaze udržet se u moci, a nový kabinet by nakonec mohl být nejlepší ze všech dosavadních vlád pod vedením sociální demokracie, zaznívá v některých komentářích.

V programu je mnoho dobrých nápadů, vícero nesmyslů, ale nic velmi nebezpečného.
Denník N

Denník N v komentáři za nejhorší nápady označil shodu stran Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť ohledně přípravy podmínek pro vznik národního leteckého a vodního dopravce či ohledně zvláštních pobídek pro rozvoj lázeňství. Ty strany vložily do ekonomických částí programu. „Buďme pozitivní: pokud bychom nakonec na tuto vládu vzpomínali ve zlém jen kvůli těmto nesmyslům, dopadlo by to ještě dobře,“ uvedl list.

„Během vyjednávání o budoucí vládě Smer-SD zřejmě opustil vícero svých pozic, které před pár lety horlivě obhajoval. Řada opatření předchozího kabinetu by mohla být zrušena,“ poznamenal portál Aktuality.sk.

Aktuality.sk vidí ustupování Ficova Smeru-SD například na dohodě stran o snížení sazby daně z příjmů firem. Tu Smer během svého vládnutí zvýšil. Strany navíc plánují zrušení opatření, podle kterého daň z příjmů musejí platit i podniky, jež jsou ve ztrátě.

Podle listu Sme dohoda čtyř stran sice naznačuje, že Fico ve velkém ustoupil požadavkům svých nových koaličních partnerů, ale většinu dohodnutých záměrů mohl prosadit v uplynulém volebním období coby šéf jednobarevné vlády.

Fico pravděpodobně premiérem zůstane

Deník Pravda už rozebírá i zatím neoficiální informace o rozdělení křesel v kabinetu. Sedm míst by mělo připadnout Smeru, tři SNS, dvě Mostu-Híd a dvě straně Sieť. Podle listu se očekává, že premiérem bude i nadále Robert Fico.

Mandáty stran v parlamentu
Zdroj: ČT24

„I když stále není ruka v rukávě, po prohlášení předsedů čtyř stran si slovenský volič může vydechnout a nemusí se chystat v nejbližším čase k předčasným volbám,“ míní politolog Michal Horský.

Deník Pravda i portál webnoviny.sk přinášejí i kuloárové informace, podle nichž by Robert Fico už premiérem být nemusel. Problémy s ním na postu předsedy vlády mají mít strany Most-Híd a Sieť.

Další překážkou má být i současný ministr vnitra Robert Kaliňák. Podle listu Hospodárske noviny to zatím vypadá, že z nové vlády by mohl vypadnout právě současný ministr vnitra. Zato současný ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák by měl své místo obhájit.

Vydáno pod