Breivik před soudem: Ve vězení mě mučí, sílu přežít mi dává nacismus

Norský terorista Anders Behring Breivik před soudem prohlásil, že je ve vězení vystaven mučení a že by bylo humánnější ho zastřelit. Otevřeně se doznal k nacistické ideologii, z níž prý čerpá sílu. Pravicový extremista, který si odpykává jednadvacetiletý trest za vraždu 77 lidí, kvůli podmínkám svého zadržování žaluje stát za porušování lidských práv.

Breivik si tentokrát při příchodu do soudní síně odpustil nacistický pozdrav, s nímž předstoupil před soud v úterý. Výpověď zahájil v devět hodin ráno, hovořil tři hodiny. Během nich se otevřeně přihlásil k nacistické ideologii, z níž prý čerpá sílu přežít.

Zásady, které obsahuje kniha Mein Kampf nacistického vůdce Adolfa Hitlera, „jsou jediným důvodem, proč jsem dnes ještě naživu“, řekl s tím, že přívržencem ideologie je od raného mládí. „Jsem oddaným stoupencem národního socialismu od svých dvanácti let a budu za něj bojovat do své smrti. Mein Kampf jsem četl ve čtrnácti,“ prohlásil. Na otázku ohledně své role ve společnosti odpověděl, že je „tajemníkem strany Nordický stát“.

Anders Breivik při příchodu k soudu ve věznici Skien
Zdroj: Reuters/Norsk Telegrambyra AS

Podle Breivika se ho vláda snaží dohnat k sebevraždě tím, že ho drží v izolaci od ostatních vězňů a nedovoluje mu dopisovat si se sympatizanty. „Bylo by humánnější mě zastřelit, než se mnou zacházet jako se zvířetem,“ řekl Breivik soudu, který se z bezpečnostních důvodů koná ve speciálně upravené tělocvičně ve věznici Skien, kde je terorista zadržován.

Breivikovi se stýská po lidech

Vězení v Norsku označil Breivik za nejhorší v Evropě. „Protivné a urážlivé“ mu připadají opakované osobní prohlídky, při nichž je často nucen svlékat se do naha. Za svůj pobyt ve věznici jich napočítel 885. „Nejhorší je ale izolace,“ postěžoval si. Sociální odloučení jej činí apatickým, způsobuje mu deprese, bolesti hlavy a nespavost.

Zkritizoval i řadu drobností, které mu život ve věznici znepříjemňují. Patří mezi ně například levné jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě, které je „horší než waterboarding“, studená káva či odmítání přístupu k nikotinu.

Podle prokuratury jsou podmínky Breivikova věznění důstojné a zcela v souladu s evropskou Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. Breivik si stěžuje, že norský stát tuto úmluvu v jeho případě porušuje.

Tři místnosti, PlayStation i denní tisk

Breivik může v káznici využívat tři místnosti, jednu ke spaní, druhou ke studiu a třetí ke cvičení. V cele má k dispozici televizi s DVD přehrávačem, PlayStation i počítač, ovšem bez přístupu na internet. K dispozici má také noviny, časopisy a knihy. Cvičit smí i na vězeňském dvoře.

Úřady rovněž Breivikovi nedávno povolily zahájit korespondenčně studium mezinárodních vztahů na univerzitě v Oslu, s čímž ale skončil, podle obhajoby kvůli špatnému psychickému stavu.

Breivik (vlevo) se svým advokátem
Zdroj: Reuters

Podle norského deníku Verdens Gang mohl Breivik hlasovat v minulých parlamentních volbách. Má dovoleno vařit si vlastní jídlo a prát si prádlo. Dostal nabídku, že by mohl hrát florbal se zaměstnanci vězení a šachy s dobrovolníky, což odmítl.

Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Soud jej za terorismus poslal na 21 let do vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Proces, v němž Breivik žaluje Norsko, začal v úterý a měl by trvat do pátku. Verdikt má padnout zhruba za měsíc.

Vydáno pod