KLDR podle Kim Čong-una chystá zkušební výbuch jaderné hlavice

Severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámil, že jeho země připravuje pokusný výbuch jaderné hlavice a test balistické střely schopné tuto hlavici nést. Informovala o tom severokorejská agentura KCNA. Zvýšení napětí přinesly společné manévry Jižní Koreje a Spojených států, které začaly minulý týden. KLDR je považuje za nácvik invaze.

„Oznámil, že v blízké době bude uskutečněn pokusný výbuch jaderné hlavice a zkušební odpaly několika druhů balistických střel schopných nést jaderné hlavice, což má zvýšit schopnost provést jaderný útok,“ prezentovala Kimovo prohlášení oficiální agentura severokorejské komunistické diktatury. Severokorejský vůdce to podle agentury uvedl ve chvíli, kdy dohlížel na simulovaný test opětovného vstupu balistické rakety do atmosféry.

Podle analytiků citovaných Reuters by nejhorší možností bylo, kdyby hodlal Pchjongjang provést test jaderné hlavice při odpalu rakety. „Prozatím to však vypadá na nukleární test a několik raketových zkoušek v rychlém sledu,“ řekl Reuters Jeffrey Lewis z kalifornského institutu mezinárodních studií.

Jížní Korea: KLDR míří k sebezničení

Jihokorejské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters uvedlo, že nepozoruje žádné aktivity v místech, kde KLDR provádí své nukleární testy, ani u odpalovacího zařízení raket dlouhého doletu. Severní Korea ale podle jihokorejského úřadu stále udržuje stav připravenosti na případnou jadernou zkoušku. Prezidentka Pak Kun-hje řekla, že „pokud se Severní Korea nezmění, míří k sebezničení“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kim minulý týden prohlásil, že jeho země pokročila ve zmenšování jaderných hlavic tak, že mohou být umístěny na balistických raketách. Země zároveň pohrozila jaderným úderem svému jižnímu sousedovi a USA, které provádějí největší vojenské manévry v historii. Napětí na Korejském poloostrově je po nedávném jaderném testu následovaném sérií odpalů balistických raket nejvyšší za dlouhou dobu.

Za lednový jaderný test zpřísnila OSN mezinárodní sankce pro Pchjongjang. Týkají se hlavně nákladní a námořní dopravy. Dovážet se nesmí luxusní zboží, zlato, uhlí, železo nebo železná ruda využitelná pro jaderný program.