Brusel: Balistické testy Íránu nejsou v rozporu s jadernou dohodou

Nedávné íránské testy balistických raket neporušují loňskou dohodu o jaderném programu, řekla novinářům šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Evropská unie je ale považuje za problematické, zhoršují totiž vztahy v regionu ve velmi nevhodné chvíli. Na půdě OSN je podle Mogheriniové třeba debatovat o tom, zda Teherán případně porušil rezoluce Rady bezpečnosti této organizace.

„Očekáváme, že Írán bude plnit všechny své mezinárodní závazky, včetně rezoluce OSN číslo 2231,“ poznamenala Mogheriniová. Žádná členská země evropské osmadvacítky podle ní dosud nenavrhla, aby EU na íránský postup reagovala hospodářskými sankcemi. „Každý členský stát to může kdykoliv navrhnout, ale zatím se tak nestalo,“ řekla.

Spojené státy zopakovaly, že jsou rozhodnuty přimět Radu bezpečnosti OSN k reakci na nedávné íránské testy balistických raket, které jsou schopny zasáhnout Izrael. Testy několika balistických raket uskutečnil Írán v minulém týdnu. Washington zkoušky považuje za porušení rezoluce OSN, naopak Teherán tvrdí, že nic neporušil a že odpálení konvenčních raket bylo v souladu s jadernou dohodou se světovými mocnostmi.

Mogheriniová se do Teheránu spolu s několika dalšími členy Evropské komise chystá 16. dubna.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.