Jiní prchli, on se syrských žáků nevzdal - a učit se vrátil z Francie

Jeho profese je skutečným posláním – a to navzdory okolnostem. Zatímco jiní ze Sýrie prchají, jistý francouzský učitel v důchodu se rozhodl zamířit na opačnou stranu a v rozvrácené zemi se snaží zachraňovat zbytky tamního školství. V Damašku pomohl zachránit školu, která by jinak zůstala zavřená.

Válka v Sýrii trvá už pět let a do zahraničí před ní uprchlo téměř 5 milionů lidí. Mezi nimi jsou i učitelé - v zemi je jich akutní nedostatek. Proto se tam vrátil francouzský učitel v důchodu - v Damašku pomohl zachránit školu, která by jinak zůstala zavřená.

Damašek se pro učitele z francouzské Bretaně stal druhým domovem. Jean-Yves L'Hopital tam poprvé přijel téměř před čtyřiceti lety - studovat a psát disertační práci. Dnes, v 73 letech, by si mohl užívat důchodu, přesto dál učí francouzštinu syrské děti. Nahrazuje tak mladší kolegy, kteří prchli před válkou do ciziny.

Příběh odvahy a zodpovědnosti na pozadí války (zdroj: ČT24)

Francouzské lyceum na diplomatické půdě v Damašku otevřelo své brány pro osm set studentů v roce 2008. Po třech letech ale přestalo kvůli začínající válce fungovat. Paříž zavřela ambasádu i své školy a všechny Francouze vyzvala, aby Sýrii opustili. Nebýt proseb rodičů, Jean-Yves by se pravděpodobně zachoval stejně. Nakonec se do země vrátil, aby žít s válkou v zádech učil sebe i žáky.

Musíte poznat ten zvuk stíhačky při návratu… Dřív jsem nevěděl, co to je. Neslyšíte mluvit ani sami sebe, je to strašný rámus. Prostě počkám, až přeletí, a pak vyučování pokračuje.
Jean-Yves L’Hopital
Učitel žijící v Damašku

Do francouzského lycea v Damašku nyní chodí kolem tří set žáků, převážně Syřanů. Ani této škole se ale útoky nevyhnuly - střely přímo do areálu už několikrát dopadly, poškodily stěny a vysklily okna. Jako zázrakem se přitom žádné z dětí nezranilo. Jean-Yves L'Hopital má sice pro strach uděláno, pro jistotu ale vyučuje jen ve třídách v přízemí. V případě bombardování jsou tam jeho svěřenci ve větším bezpečí.