Balistického programu se nikdy nevzdáme, vzkázal íránský generál

Írán za žádných okolností nezastaví svůj balistický program a má připraveny k odpálení další rakety. Tvrdí to íránský generál Amír Alí Hadžízádeh. Íránské revoluční gardy ve středu podnikly další dvě zkoušky balistických raket dlouhého doletu, jimiž Íránci mohou zasáhnout Izrael. Podle íránských agentur rakety měly hebrejský nápis „Izrael by měl být zničen“. Testy kritizovaly Spojené státy, Izrael i OSN.

„Íránský raketový program za žádných okolností neskončí… Revoluční gardy nikdy neakceptovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o íránském raketovém programu… jsme vždy připraveni bránit zemi proti agresorovi. Írán se nestane Jemenem, Irákem či Sýrií,“ prohlásil generál v noci na dnešek ve státní televizi.

Revoluční gardy testovaly několik balistických raket i v úterý. Střely byly odpáleny z různých základen během vojenského cvičení, jehož smyslem prý bylo ukázat odstrašující sílu a schopnost čelit hrozbám namířeným „proti (islámské) revoluci, státu a suverenitě země“.

Podle íránských představitelů země těmito zkouškami neporušila jadernou dohodu uzavřenou loni v létě se světovými mocnostmi ani rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Podle mluvčího íránského ministerstva zahraničí Hosejna Džáberího Ansárího rakety byly „konvenčními obrannými nástroji a byly pouze pro legitimní obranu“.

Zatímco hospodářské sankce uvalené na Teherán kvůli jeho jadernému programu byly zrušeny, Spojené státy v lednu vyhlásily vlastní protiíránské sankce kvůli testům raketové výzbroje. Říjnovou zkoušku nové íránské střely středního doletu totiž Američané vyhodnotili jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Izraelské ministerstvo zahraničí odpálení raket odsoudilo s tím, že Írán „i nadále odmítá požadavky mezinárodního společenství a rozvíjí své agresivní schopnosti“. Ve svém dnešním prohlášení izraelská diplomacie vyzvala svět, aby „rozhodně reagoval“ a zabránil dalším zkouškám íránských raket.