Islámskému státu unikly desetitisíce detailních dokumentů o jeho bojovnících

Samozvanému Islámskému státu (IS) unikly desítky tisíc dokumentů obsahující detailní zprávy o jeho 22 tisících bojovnících. Novináři britské televize Sky News je předal zhrzený džihádista. Vyplývá z nich, že mezi válečníky je i několik Britů a Američanů. Informace mohou posloužit jako zásadní zbraň v boji proti extremistům, stejně jako prevence dalších teroristických útoků.

Dokumenty obsahují adresy, stále aktivní telefonní čísla nebo údaje o rodinných příslušnících rekrutů Islámského státu. Tyto a další informace museli islamistům poskytnout, když vstupovali do jejich řad. Podle Sky News mohou být zásadní především položky „země, jimiž cestoval“, „předchozí bojové zkušenosti“ a „zvláštní schopnosti“.

Je překvapivé, že tak obrovský soubor dat nebyl dostatečně chráněn proti tomu, aby unikl. Svědčí to o rozbujelé administrativě. Rozsáhlý formulář 23 otázek o 22 tisících lidí, to je obrovská personální práce.
Jan Schneider
bezpečnostní analytik

Sky News uvádí, že řada bojovníků prošla tradičními „hotspoty“, jimiž rekruti k teroristické skupině proudí – Jemenem, Súdánem, Tuniskem, Libyí, Pákistánem či Afganistánem, a to často hned několikrát. Přesto jejich pohyb nikdo nemonitoroval, mohli bez jakýchkoliv kontrol vstoupit do Sýrie nebo se odtud vrátit domů. 

Mučedníci

Jedna ze složek tajných dokumentů je pojmenována „Mučedníci“. Jedná se o seznam lidí, kteří byli ochotni spáchat sebevražedný teroristický útok a k tomuto účelu byli také trénováni. I o nich je nyní k dispozici řada detailních zpráv.

Mezi členy IS s evropskými kořeny jsou uvedena již známá jména, zásadní je však odhalení identity několika dosud neznámých sympatizantů a spolupracovníků islámských extremistů z Británie, severu Evropy, Blízkého východu, severní Afriky, Spojených států i Kanady. Celkem jsou na seznamech lidé z 51 států světa.

Vojenský výcvik nových rekrutů Islámského státu
Zdroj: ČT24

Zbraň proti IS

Jejich lokalizace je klíčová jak pro rozštěpení džihádistické organizace, tak v prevenci možných teroristických útoků. Agentura DPA uvedla, že německý ministr vnitra Thomas de Maizère je přesvědčen, že dokumenty urychlí a usnadní vyšetřování a povedou k přísnějším trestům pro islamisty, kteří se vracejí do Německa. Pomohou také „pochopit základní struktury teroristické organizace“.

V podobném duchu se vyjádřil i bývalý ředitel protiteroristických operací MI6 Richard Barrett, podle něhož jde o bezprecedentní událost. „Jedná se o nejvýznamnější informace, které jsme o IS dosud získali,“ soudí expert na boj proti terorismu Afzal Ashraf z významného britského bezpečnostního think tanku Royal United Services Institute.

Je to fantastický úlovek. Bude zlatým dolem informací enormního významu pro mnoho lidí, především tajné a bezpečnostní složky.
Richard Barrett
bývalý ředitel protiteroristických operací MI6

Podle bezpečnostního analytika Jana Schneidera lze identitě bojovníků ze seznamu věřit, padělání údajů by bylo možné rychle odhalit. „Lidé, kteří by tam nejeli a do databáze by byli vsunuti uměle – to se dá rychle odfiltrovat.“ Soudí proto, že uniklé informace mohou být skutečně cenné. „Bezpečnostním a zpravodajským složkám to je vítaná pomůcka k oživení jejich databází. Musí být velice pozorní, nesmí jen z této databáze vyvozovat překotné závěry.“

ISISleaks: Brána do struktur islamistů (zdroj: ČT24)

Islamista, co okradl islamisty

Sky News prý data uložená na flash disku získala od bývalého člena Svobodné syrské armády, který přeběhl k Islámskému státu. Jeho vedení ho ale „připravilo o iluze“. Tvrdí, že IS nyní řídí bývalí baasističtí vojáci iráckého exprezidenta Saddáma Husajna a pravidla islámu se v praxi organizace „zcela zhroutila“. Proto se rozhodl skupinu opustit.

Bývalý člen IS také tvrdí, že teroristé přesouvají své vedení ze syrského města Rakka do pouště. Doufá, že za pomoci odcizených dokumentů a „boží vůle“ se podaří islamistickou organizaci rozložit. 

Mluvčí německé policie potvrdil, že příslušné orgány mají dokumenty o personáliích bojovníků IS k dispozici a ověřují jejich pravost. Existencí uniklých dat se jako první zabývalo vysílání německých televizních stanic a mnichovský list Süddeutsche Zeitung. Britský deník The Guardian upozorňuje, že údaje, které mají k dispozici německé autority, nejsou zcela aktuální, ale pocházejí prý z roku 2013.

Ty dokumenty údajně pocházejí z roku 2013, tedy ještě před velkou teritoriální expanzí Islámského státu. I tak by to ale byl zlatý důl – jak z hlediska monitoringu cest, tak i možné smrti radikálů, kdy by z jejich strany už nehrozilo potenciální nebezpečí.
Oldřich Bureš
Politolog
Politolog: Získané dokumenty jsou zlatý důl, ale mírně zastaralý (zdroj: ČT24)
Vydáno pod