Jak zvládnout drastická sucha? Kalifornii trápí už půl dekády, vzor našla v Nevadě

Klimatický jev El Niňo, od něhož si obyvatelé Kalifornie slibovali konec pětiletého extrémního sucha, sice na přelomu roku pomohl k větší vláze, jih státu ale opět hlásí nadprůměrné sucho a teplo. Sousední pouštní Nevada si na nedostatek vody dokázala zvyknout lépe. Kalifornie se teď od ní učí.

V Nevadě sice lidí přibývá a vody naopak ubývá, stát to ale zatím zvládá. Kalifornie se proto od něj chce učit. Drastickému suchu čelí už 5. rokem. Guvernér Jerry Brown loni poprvé v historii nařídil, aby místní domácnosti i firmy snížily spotřebu vody o čtvrtinu.

Kaliforňané si také museli zvyknout, že nebudou mít v létě dost vody, aby v letních vedrech udržovali tradiční zelené trávníky před domem. „Mysleli jsme si, že bude letos víc vody než loni, ale matka příroda nás zase oklamala, takže vody moc nemáme,“ uvedl Ron Riggs, který má malou farmu v kalifornském koutě Mohavské pouště.

Podle odborníků je nejdůležitější, kolik sněhu napadne v oblasti pohoří Sierra Nevada, jelikož tající sníh na jaře doplňuje vodní nádrže a zavlažuje Central Valley, kde vzniká osm procent všech zemědělských produktů v USA.

Kalifornie se učí od Nevady, jak si poradit s nedostatkem vody (zdroj: ČT24)

Nevada i Kalifornie teď zažívají boom zahradní architektury. Třeba ve slavném Las Vegas mizí trávníky a tropické květiny, jež podle plánu nahrazují kameny a kaktusy. „Tyto rostliny spotřebovávají ve srovnání s jinými o 90 procent méně vody, takže můžete svůj účet za vodu snížit o 90 procent jen tím, že používáte agáve, kaktusy, sukulenty a další,“ podotkl zahradní architekt Mark Brightwell.

Většina vody, kterou dvoumilionové město spotřebuje, pochází z Hooverovy nádrže. Nevada má přesně určeno, kolik může z řeky Colorado čerpat. Místní si tak dokázali na příděly zvyknout dávno předtím, než západ Ameriky zasáhla současná sucha.