Desítky mrtvých po přestřelce v tuniských kasárnách

Nejméně 53 mrtvých si vyžádal útok radikálů na kasárny v tuniském městě Binkardán u hranic s Libyí. Kromě 35 útočících extremistů zahynulo při bojích také jedenáct příslušníků tuniských ozbrojených složek a sedm civilistů, včetně dvanáctileté dívky. Úřady ve městě vyhlásily noční zákaz vycházení.

„Vojenské jednotky dokázaly odrazit útok proti armádním kasárnám v Binkardánu, podniknutý ve čtvrt na šest ráno,“ uvedl mluvčí tuniského ministerstva obrany. Šest útočníků se podařilo zadržet, po případných dalších radikálech na útěku tuniské bezpečnostní složky pátrají.

Okolí města nyní střeží vojenské hlídky, situaci sledují vrtulníky. Bezpečnostní složky posílily rovněž hlídky na libyjské hranici a vyšší stupeň ostražitosti panuje také na příjezdových cestách k nedalekému ostrovu Džerba, který je oblíbenou destinací západních turistů.

Ministerstvo také vyzvalo místní obyvatele, aby neprodleně informovali úřady, pokud by si povšimli podezřelých osob. Na dobu od dnešních 19:00 do úterních 5:00 místního času vyhlásily úřady v Binkardánu zákaz vycházení.

Jeden z místních novinářů agentuře AP večer řekl, že ve městě leží na ulicích mrtvá těla, ozývá se střelba a radikálové se i nadále skrývají v některých domech. „Viděl jsem na zemi tři těla,“ uvedl.

Útok odsoudil i prezident Sibsí

Tuniský prezident Kaíd Sibsí útok označil za bezprecedentní a dobře organizovaný. Podle něj šlo o pokus radikálů z Islámského státu, kteří působí v Libyi, chtějí ovládnout Binkardán a vyhlásit v jeho okolí novou provincii samozvaného islámského chalífátu. To potvrdil i další z místních svědků, ozbrojenci prý mezi sebou hovořili o vytvoření chalífátu a „osvobození“ města.

Není zatím zcela jasné, zda útočníci skutečně na město zaútočili poté, co překročili libyjsko-tuniskou hranici. Tuniské složky ale tuto variantu považují za pravděpodobnou. K Islámskému státu se připojilo asi 3000 Tunisanů a řada z nich v jeho řadách bojuje právě v Libyi. K útoku se zatím žádná organizace nepřihlásila.

Tunisko staví 200kilometrovou bariéru

Nejde o první potyčku s extremisty pronikajícími do Tuniska z Libye, kde panuje chaos od svržení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Sporů mezi různými stranami a milicemi využili radikálové z hnutí Islámský stát, kteří v Libyi posilují své pozice. Například minulý týden tuniské ministerstvo obrany oznámilo, že u Binkardánu vojáci zastřelili pět teroristů a také zabavili pět kalašnikovů.

Tunisko staví na hranicích s Libyí bezmála 200 kilometrů dlouhou bariéru, která má zabránit vstupu radikálů do země. Stavba sestávající z písečného náspu a vodního příkopu vzniká s finanční podporou z Německa a Spojených států.

Jen loni se Tunisko stalo dějištěm několika krvavých útoků, jejichž předpokládaní pachatelé zřejmě předtím pobývali v Libyi. Stavbu bariéry oznámil Tunis loni v létě, když při dvou teroristických útocích zahynulo v Tunisku 59 zahraničních turistů.