Savčenková zahájila „suchou“ hladovku. Nikdy mě nezlomíte, vzkázala Rusům

Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková vyhlásila „suchou“ hladovku poté, co soudce nečekaně odročil jednání na 9. března. Savčenková tak nemohla pronést závěrečnou řeč. „Nezlomili jste mě a nikdy nezlomíte,“ prohlásila ve středu, když obžaloba oznámila svůj požadavek na 23letý trest. Pilotka tvrdí, že pouze bránila svou zemi. Jediné, co se podle ní během procesu prokázalo, je, že ruští novináři lžou. Moskvu obvinila z šíření totality po světě a vraždění Ukrajinců.

„Jsem nevinný člověk, moje vina nemůže být prokázána. Nebudu čekat na výměnu nebo obchody. Pojďme to ukončit co nejdříve. Pokud to bude trvat déle než dva týdny, nebudu čekat na verdikt,“ konstatovala ve středu pilotka s tím, že jinak začne hladovět a nebude přijímat ani vodu. A verdikt by tak mohl být vynesen až po její smrti.

Soudce možná čeká na pokyny „shora“

Soudce nakonec bez udání důvodu odročil stání na 9. března. „Dá se předpokládat, že je to pokus vyvinout dodatečný psychologický nátlak až teror vůči této mladé ženě,“ prohlásil komentátor a publicista Jefim Fištejn. „Soudce nejspíš potřebuje další týden k tomu, aby zkoordinoval závěrečný rozsudek s nadřízenými, možná počkal přímo na zásah Vladimira Putina,“ dodal Fištejn.

Savčenková a její právníci si stěžují na opakované a podle nich záměrné protahování procesu. „Zítra ráno se s ní uvidíme ve vazební věznici a uděláme vše pro to, abychom ji přiměli nedělat to, protože nikdo nemůže přežít více než pět dní bez jídla a vody,“ řekl podle agentury AFP její obhájce Nikolaj Polozov.

Pilotka byla obžalována z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Předloni v létě v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti proruských separatistů. Dva ruští novináři byli při následném útoku zabiti.

Celá obžaloba se zakládá na svědectví mrtvého muže, který údajně sdělil svému bojovníkovi, než padl na frontě, že viděl Savčenkovou, jak z pozorovací věže naváděla dělostřeleckou palbu na konkrétní území, kde se nacházeli ruští novináři.
Jefim Fištejn
komentátor



Savčenková ale tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem. Pilotka během své středeční řeči uvedla, že je unavena půl roku trvajícími soudními tahanicemi, které jsou jednou velkou lží. Jediné, co se podle ní dokázalo, je, že vina je na straně ruských novinářů.

Ti podle ní lžou, když zkreslují informace o dění na Ukrajině, v Rusku i jinde ve světě. Ruské televize lhaly, když uvedly, že na sobě zmínění dva novináři měli helmy a neprůstřelné vesty, zdůraznila Savčenková. „Kdyby je na sobě měli, přežili by, kdyby nechodili, kam neměli, byli by naživu,“ konstatovala pilotka.

Jsem důstojnice ukrajinských ozbrojených sil. Měla jsem plné právo bránit svou zem. Dělala jsem svou povinnost. Nesoudíte své veterány z druhé světové války. Ale kolik lidí zabili, když bránili svou zemi? Nemáte právo mě soudit.
Nadija Savčenková

Vina separatistů a ruské armády byla prokázána, pokračovala Savčenková. „Zabíjejí ukrajinský národ a naši zemi. Jsou vinni, protože obsadili ukrajinské území,“ podotkla pilotka s tím, že existuje řada důkazů, že separatisté mučí a zabíjejí členy ukrajinské armády. Savčenková se pustila také do ruské službě FSB, státních zástupců a soudů.

„Jejich vina byla prokázána během tohoto soudního procesu. Za ty dva roky, co jsem tu držena, jsem se přesvědčila o tom, že tito lidé nemají čest ani svědomí. Neřídí se žádnými zákony. Nezajímají je mezinárodní ani lidská práva. Sledují pouze rozkazy z Kremlu,“ řekla Savčenková. 

Kreml
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Během svého věznění byla na Ukrajině zvolena za stranu Vlast expremiérky Julije Tymošenkové poslankyní kyjevského parlamentu. Její 20 měsíců trvající věznění vyvolalo silné mezinárodní protesty, řetězovou hladovku za její propuštění například drželi poslanci Evropského parlamentu.

V médiích se objevují spekulace, že po vyhlášení rozsudku bude letkyně vyměněna za ruské důstojníky vojenské rozvědky zatčené na Ukrajině během vojenských operací v Donbasu. „Rusko ale velmi nesnadno vyměňuje svoje lidi, protože vychází z toho, že tam Rusové nejsou. Navíc nemůže Savčenkovou pustit, protože z ní udělalo mučednici,“ poznamenal Fištejn.