Shrnutí volebního superúterý: Úspěch favoritů, cenný Texas pro Cruze, Rubiova premiéra

Oba dva splnili roli favoritů, když získali více než polovinu všech nabízených států. Donald Trump a Hillary Clintonová se – i podle následných reakcí – pomalu připravují na vzájemný souboj v listopadu. Nezvítězili však zdaleka ve všech státech. Republikána Teda Cruze teoreticky stále drží nad vodou především úspěch v Texasu, zato vítězství ve čtyřech státech pro „socialistického revolucionáře“ Bernieho Sanderse považují někteří rovnou za zázrak svého druhu.

Oba vítězní kandidáti se spoléhali hlavně na jižanské státy. Trump zde zaujal okázalým přehlížením washingtonských elit, zatímco Clintonová nalezla podporu mezi Afroameričany - pro demokraty nesmírně klíčovou skupinou.

I když stále není nominálně rozhodnuto, vzhledem k průzkumům pro další státy – ostatně i celonárodně – bude příštím nájemcem Bílého domu velmi pravděpodobně jeden z dua Clintonová–Trump. Průzkumy se zatím výrazněji mýlily jen v případě Iowy, kde mezi republikány překvapivě vyhrál Ted Cruz.

Výsledky volebního superúterý
Zdroj: NY Times

Právě texaský senátor vyhrál v Oklahomě a Aljašce, ve hře ale zůstal hlavně díky „povinnému“ vítězství na domácí půdě. V Texasu se přiděluje hned 155 republikánských delegátů pro letní konvent – tedy minimálně jednou tolik než v jakémkoliv jiném státě během tzv. superúterý. Na Trumpa ztrácí Cruz necelých 130 hlasů.

V sázce je ještě řada států s vyšším počtem delegátů (Kalifornie, Florida, New York, Illinois), kde ale Cruz zdaleka nemá nic jisté. Trump totiž oproti němu dokázal přitáhnout různé skupiny voličů – od nízkopříjmových skupin bez vyššího vzdělání až ke konzervativním a silně věřícím voličům na jihu.

Cruz poblahopřál Trumpovi k vítězství, zároveň ale vyzval neúspěšné republikánské soupeře, aby se své kandidatury vzdali a proti Trumpovi se spojili. Pokud zůstanou rozdělení, umožní Trumpovi cestu k nominaci, což Cruz označil za „totální katastrofu“ pro republikánskou stranu.

Po zklamání z minulých primárek se dočkal prvního vítězství (Minnesota) Marco Rubio. Mnoho straníků má za to, že právě on by měl sjednotit republikány v šiku proti Trumpovi. Nejednotnost opozice a tříštění hlasů je ale to, z čeho newyorský magnát minimálně v několika státech minulou noc těžil.

Hillary Clintonová
Zdroj: ČTK/AP

Clintonové zbyl na rozdíl od Trumpa jediný soupeř – a bývalá první dáma před ním zatím drží bezpečný odstup. Sanders v úterý vyhrál ve svém vlastním státě Vermontu, spolu s Coloradem, Minnesotou a Oklahomou. I v příštích dnech přitom může znovu ubrat pár delegátů Clintonové v průmyslových státech na Středozápadě.

Navzdory průzkumům bude chtít zůstat soupeřem Clintonové zřejmě co nejdéle. Umožňuje mu to většinově nezištné financování kampaně z darů dobrovolníků – i systém proporčního rozdělování delegátů v demokratických primárkách. Jinými slovy: šance obou je stále otevřená.

Bernie Sanders
Zdroj: ČTK/AP