Trumpův volební stroj se zadrhl hned na startu, v Iowě triumfoval senátor Cruz

V republikánském nominačním souboji v americkém státě Iowa zvítězil s 28 procenty hlasů texaský senátor Ted Cruz, který tak porazil dosavadního favorita – miliardáře Donalda Trumpa. Třetí skončil hispánský politik, floridský senátor Marco Rubio. V souboji demokratů velmi těsně zvítězila exministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Svoje demokratické a republikánské favority pro souboj o křeslo prezidenta vybírali obyvatelé malého státu na americkém Středozápadě jako první v USA.

„Dnešek je dnem vítězství prostých lidí a odvážných konzervativců tady v Iowě i v celé zemi,“ prohlásil Cruz. „Iowa vyslala vzkaz, že republikánský kandidát a příští prezident Spojených států nebude zvolený médii ani Washingtonem,“ dodal senátor.

Voličům slíbil, že půjde do Kongresu a prosadí klíčovou reformu daně z příjmu, která by měla být rovná – deset procent. Cruz se také staví proti Obamově reformě zdravotnictví a jaderné dohodě s Íránem, kterou slíbil „roztrhat na kusy“.

Ukázalo se, že Cruzova tradiční kampaň, tedy objíždění všech okrsků a debaty s lidmi, vyšla víc než jiný typ kampaně prezentované Trumpem.
Martin Řezníček

Cruz porazil i Trumpa, jenž v dosavadních průzkumech s přehledem vedl. Trump uvedl, že je druhým místem poctěn, a svému soupeři pogratuloval. Trump přitom v roce 2013 citoval profesionálního golfistu Waltera Hagena, že „si nikdo nepamatuje toho, kdo skončil druhý“.

Trump je nadále přesvědčen, že v boji o republikánskou nominaci na úřad prezidenta vyhraje, porazí svého demokratického soupeře a nakonec se stane šéfem Bílého domu. 

Jdeme dál a vyhrajeme republikánskou nominaci, porazíme Hillary, Bernieho nebo kohokoliv, koho nám peklo pošle do cesty. Iowo, miluju tě. Děkuju.
Donald Trump

Miliardář proslul řadou kontroverzních výroků. Nedávno v souvislosti s migrační krizí a teroristickými útoky prohlásil, že by Spojené státy neměly pouštět do země další muslimy. Realitnímu magnátovi nakonec dalo hlas 24 procent voličů. 

Mediální obraz není všecho, hodnotí komentátoři Trumpovu porážku

Trump podle amerických komentátorů příliš spoléhal na svou pověst celebrity. O konečném pořadí ale nejspíš nebude rozhodovat mediální obraz a halasný optimismus předvolebních shromáždění. „Trump se prezentoval jako jasný vítěz a spasitel Ameriky. Když prohrál, svou roli zpochybnil,“ konstatoval David Redlawsk z Rutgerské univerzity.

Miliardář Donald Trump
Zdroj: Kiichiro Sato/ČTK/AP

Reuters: Vítězem je i Rubio, který skončil překvapivě bronzový

Mnohem lépe, než se očekávalo, skončil Rubio, který získal na svou stranu 23 procent voličů. „Toto je okamžik, který prý neměl vůbec nastat. Po měsíce nám tvrdili, že nemáme
žádnou šanci,“ prohlásil Rubio.

„Rubio se snaží prezentovat jako alternativa vůči Trumpovi a Cruzovi, tedy blíž tradičnímu republikánskému proudu,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček. 

Právě Rubio je podle agentury Reuters spolu s Cruzem velkým vítězem iowského hlasování. „Vůdci Republikánské strany dlouho chovali naději, že se objeví stranický šampion. V pondělí se ukázalo, že touto osobou je Rubio, který skončil jen o vlas za Trumpem a jen několik procentních bodů za Cruzem,“ napsala v prvním hodnocení agentura.

Americké primárky začínají
Zdroj: Reuters
  • Jak to vidí odborník: „Očekával jsem, že Trump je spíš nafouknutá bublina,“ konstatoval Jakub El-Ahmadieh z Asociace pro mezinárodní otázky. Cruz je ale podle něj příliš sociálně konzervativní, čímž neosloví středové voliče, kteří budou takzvaným jazýčkem na vahách, až budou probíhat konečné volby. „Zlatá střední cesta je Rubio,“ dodal El-Ahmadieh.

Bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, který ve stranických volebních shromážděních v Iowě v roce 2008 vyhrál, získal tentokrát jenom malou podporu voličů, a rozhodl se kampaň o republikánskou prezidentskou nominaci zastavit. Podobný krok se podle Reuters chystá učinit Martin O'Malley z tábora demokratů, který je v Iowě na třetím místě s 0,5 procenta hlasů.

Ted Cruz

Senátor za stát Texas je favoritem evangelických republikánů. Od svého zvolení do horní komory v roce 2012 získává ve straně stále větší vliv. Byl poradce prezidenta Bushe pro domácí politiku a pomáhal mu také v povolebním soudním sporu v roce 2000 proti Alu Goreovi.

Donald Trump

Miliardář, excentrický podnikatel, který byl v byznysu zvyklý jednat na rovinu a bez skrupulí – ostatně na to sází i ve své kampani. Jmění si vybudoval na newyorském realitním trhu, zatímco schopnost zaujmout média v rámci televizní reality show. Svojí kuráží prý chce Ameriku znovu „postavit na nohy“. Zaujal rezolutními výroky o stavbě zdi na mexické hranici, osekání federálních daní nebo zákazu vstupu muslimům do země.

Dva způsoby výběru uchazečů na post šéfa Bílého domu

  • Volební shromáždění (caucus) jsou starší formou výběru a obvykle v nich mohou hlasovat pouze členové, nebo dokonce jen aktivisté dané strany. Voliči tedy nehlasují za plentou, ale scházejí se ve školách, v kostelích i na dalších jiných místech na stranických shromážděních, kde pak rokují o tom, koho podpoří. Takto se hlasuje právě třeba v Iowě.
  • Primárky mohou být otevřenější a voliči v nich mají významnější vliv na závěrečnou nominaci. Hlasuje se„tradičně“ ve volebních místnostech. Primárek se tak účastní mnohem širší okruh lidí – většinou registrovaných straníků, ale v některých státech jsou primárky zcela otevřené.