OSN chystá pomoc pro 154 tisíc obléhaných Syřanů

Humanitární pomoc pro 154 tisíc Syřanů se chystá v následujících pěti dnech dodat OSN a její partnerské organizace. V obléhaných zónách žije podle odhadů téměř půl milionu lidí z celkem 4,6 milionu, jimž je obtížné dodat pomoc. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn varoval, že by mohly zemřít hlady tisíce lidí.

Světová organizace doufá, že klid zbraní, který začal platit v noci z pátku na sobotu, uvolní celkem 15 blokád daných oblastí. „Je to nejlepší šance na trvalý mír a stabilitu, jakou Syřané měli za posledních pět let,“ řekl koordinátor pomoci OSN v Damašku Yacoub El Hillo.

„Všichni ale víme, že bez smysluplného politického procesu a politického řešení nebude klid zbraní ani přístup humanitární pomoci pro ukončení krize v Sýrii stačit,“ dodal El Hillo.

OSN věří, že v pondělí dodá pomoc do města Muadamíja, ve středu do dalších tří obcí – Zabadání, Fúa, Kafrajá a Madája, a v pátek pak i do města Kafr Batná.

Na největší obléhání zhruba 200 tisíc lidí ve městě Dajr az-Zaur se klid zbraní nevztahuje, protože z dohody o příměří byl vyloučen takzvaný Islámský stát. OSN se tam minulý týden pokusila shodit humanitární pomoc z letounů, ale kvůli silnému větru téměř veškerá 21tunová dodávka potravin minula cíl nebo se ztratila. 

Dohromady je OSN připravena během prvního čtvrtletí roku pomoci 1,7 milionu lidí v obtížně dostupných oblastech na základě souhlasu stran konfliktu.