Příměří v Sýrii trvá, do ulic se pomalu vrací lidé i trhovci

Příměří mezi syrskou vládou a povstalci je i druhý den celkově dodržováno. Hlášeny byly jen nálety na šest měst v provincii Aleppo. Zatím ale není jasné, čí stroje ranní nálety provedly, ani zda tyto údery znamenají porušení dojednaného klidu zbraní. Ulice některých syrských měst jsou po dlouhé době opět plné lidí a své zboží tam znovu nabízí i místní trhovci.

Syrští povstalci z oblasti kolem Aleppa podle agentury Reuters tvrdí, že ranní nálety uskutečnily ruské stroje. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která monitoruje situaci v zemi z Británie, ale příslušnost letadel není ještě vyjasněna. „Nevíme, která letadla uskutečnila ty údery a nejsme si také jisti, jestli to představuje porušení příměří, protože není jasné, jestli se na ta města příměří vztahuje,“ řekl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Nálety si podle něj vyžádaly jednu oběť.

Příměří platí jen mezi syrskou armádou a syrskými povstalci, nevztahuje se ale na radikální hnutí Islámský stát a frontu An-Nusra a jimi ovládané oblasti. Syrská média o náletech v oblasti Aleppa neinformovala, ruské ministerstvo obrany se k nim podle Reuters odmítlo vyjádřit.

Ve městě Aleppo vládl podle zpravodaje agentury AFP v noci klid, nebyly tam boje ani nálety. Obyvatelé se probudili bez rachotu dělostřelecké palby a vydali se do ulic na nákupy. „To ticho je takové zvláštní. Dlouho jsme usínali a probouzeli se za hřmění děl,“ řekl Abú Umar, který provozuje pekárnu ve východní části města kontrolované povstalci. „Jsem šťastný, lituji ale oblasti, na které se příměří nevztahuje a obyvatelé tam dál trpí,“ dodal.

Szántó: Rusko využívá obezličku, že bude nadále bombardovat teroristy (zdroj: ČT24)

Další zpravodaj AFP, který se vydal do okolí Damašku, konstatoval, že tam i ve městě samém vládne absolutní klid a v ulicích je živý ruch. Po dlouhé době se do ulic vypravily rodiny s dětmi a své zboží přímo na ulicích znovu nabízí i místní trhovci. 

Dělostřelecký útok byl však ohlášen z tureckého území na příhraniční syrské město Tal Abjád, které je baštou kurdských milicí YPG. Ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax sdělilo, že ruské koordinační centrum v Sýrii kontaktovalo americké centrum v jordánském Ammánu kvůli vyjasnění tohoto incidentu.

Islamisté v Sýrii a Iráku dál nekontrolovaně útočí

Radikálové z IS ovládají nejen zhruba 50 procent území v Sýrii, ale dobyli i velké oblasti zejména v severním Iráku. V neděli islamističtí ozbrojenci zaútočili na západní předměstí Bagdádu, Abú Ghrajb. Irácké bezpečnostní síly ale jejich útok odrazily, oznámily irácké úřady. Zahynulo při tom ale nejméně osm vládních vojáků a policistů, 22 dalších bylo zraněno.

Tři sebevražední útočníci v autech s náložemi najeli do ubytoven bezpečnostních sil a další ozbrojenci zahájili palbu. Nyní je už ale situace pod kontrolou a v místě byl vyhlášen zákaz vycházení, uvedl velitel vojenských operací v oblasti západního Bagdádu.

Abú Ghrajb ležící 29 kilometrů západně od centra irácké metropole nechvalně proslul stejnojmennou věznicí, v níž američtí vojáci po invazi v roce 2003 týrali irácké vězně. Lokalita je na půl cestě mezi Bagdádem a Fallúdžou, kterou drží radikálové z IS.