Vojáci dobyli baštu radikálů v Benghází, Francie prý vede v Libyi tajnou válku

Vojáci věrní mezinárodně uznané vládě v Libyi dobyli velkou část Benghází, které bylo dosud baštou radikálů z Islámského státu (IS) a dalších extremistických skupin. Podle zdravotníků si nejnovější boje vyžádaly na dvacet mrtvých a čtyři desítky zraněných. Konflikt sužuje Libyi od svržení Muammara Kaddáfího před pěti lety. Podle listu Le Monde Francie zahájila tajnou válku proti džihádistům – těm se krátce podařilo dobýt centrum Sabráty, kde podřezávali lidem hrdla.

Konflikt  v Libyi se vystupňoval v roce 2014, když vojenský velitel Haftar zahájil kampaň proti islamistům a dalším ozbrojeným skupinám. Různé džihádistické skupiny tehdy upevnily své pozice v Benghází. Proti provládním silám bojují mimo jiné radikálové z IS nebo z organizace Ansar aš-Šaría, která se hlásí k Al-Káidě.

Poslední intenzivní ofenzivu zahájily jednotky věrné mezinárodně uznané vládě v sobotu a již nese ovoce. V pondělí se jim podařilo vyhnat džihádisty ze strategicky důležitého přístavu, o dva dny později dobyly další dvě čtvrtě.

Libyjská armáda vítězí v Benghází
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed el-Shaiky

„Zcela jsme osvobodili oblast Lisí,“ sdělil podle agentury AFP mluvčí provládních speciálních sil Fádl Hassí. Právě Lisí, která leží v centru Benghází, byla považována za jednu z hlavních bašt džihádistů v tomto městě. „Islámský stát byl vypuzen mimo Lisí a zbytky jeho bojovníků se skrývají v okolí. S pomocí Alláha je dopadneme a osvobodíme nakonec celé město,“ prohlásil jeden z vojáků.

Několik hodin poté, co Lisí obsadili vojáci, zavládly mezi obyvatelstvem jinak vzácné oslavy. V ulicích zněly klaksony a došlo také na ohňostroje.

Rodiny, které z čtvrti kvůli islamistům utekly, se k večeru houfně vydaly ke svým domovům, aby zjistily, v jakém jsou stavu jejich domy po dlouhých měsících bojů. Někteří ale raději čekali, až vojáci domy zkontrolují, zda v nich nejsou nastražené výbušniny.

„Jsem velmi šťastný. Od včerejška jsem nebyl doma. Požádali jsme velitele armády o pomoc a on vyslyšel naši žádost i žádost celé země,“ uvedl jeden z místních obyvatel.

Boje v Benghází
Zdroj: Esam Omran Al-Fetori/Reuters

Po pádu Kaddáfího režimu se do sebe pustily nejrůznější milice. Mezinárodně uznaná vláda nyní ovládá východ Libye a sídlí v Tobrúku, islamistická vláda sídlí v Tripolisu. Plán OSN na vytvoření vlády národní jednoty se nedávno nepodařilo uvést do praxe.

Části země ovládají radikálové – třeba IS má pod kontrolou kromě části Benghází rovněž pobřežní město Syrta a ropná zařízení.

IS zaútočil na město Sabráta, situace ve městě je napjatá

Proti radikálům zasahují i velmoci – Spojené státy v pátek uskutečnily nálet na podezřelé stoupence IS v Sabrátě na západě země. Zemřelo asi padesát lidí – kromě islamistů i dva pracovníci srbského velvyslanectví, kteří byli uneseni loni v listopadu.

Nálety ale zjevně extremisty nevytlačily, jelikož IS v úterý podnikl překvapivý útok na město a na krátkou dobu získal kontrolu nad jeho centrem. Nejméně 16 lidí radikálové zabili, přičemž některým podřezali hrdla, informovala libyjská tisková agentura LCNA. V bojích přišlo o život také pět bojovníků IS. Místní síly znovu získaly kontrolu nad městem, ale situace je napjatá.

Francie prý potají zahájila válku proti libyjským džihádistům

V Libyi působí také francouzské speciální síly a zpravodajci, kteří se podílejí na tajných operacích namířených proti radikálům, napsal francouzský list Le Monde s tím, že Francouzi spolupracují s Američany a Brity.

Tajná francouzská válka v Libyi prý probíhá tak, že dochází k občasným cíleným úderům na pozice extremistů, aby neměli sílu na další ofenzivu. Francouzské ministerstvo obrany to odmítlo komentovat.

Prezident Francois Hollande prohlásil, že země je ve válce s IS po listopadových atentátech v Paříži, při nichž zemřelo 130 lidí a další stovky byly zraněny.

Ministerstvo už dříve potvrdilo, že francouzská letadla nedávno provedla průzkumné lety nad Libyí. Právě Francie vedla leteckou operaci NATO v roce 2011, která přispěla k pádu Kaddáfího režimu.