Kadyrov stojí za smrtí Němcova, řekl opozičník. Kritický projev pak ukončil bombový poplach

Policie ukončila Jašinův projev kvůli nahlášené bombě (zdroj: ČT24)

Se silnou kritikou na adresu vůdce Čečenska vystoupil ruský opoziční politik Ilja Jašin. Na tiskové konferenci oznámil, že právě Ramzan Kadyrov měl být zapleten do loňské vraždy známého odpůrce Kremlu Borise Němcova. Jašinův projev ale zanedlouho přerušila hrozba údajné bomby, policie proto nechala sál vyklidit.

Policie vstoupila do sálu zrovna ve chvíli, kdy se začalo mluvit o vraždě opozičního předáka Borise Němcova. Autor zprávy pouze stačil krátce povědět, že čečenský vůdce je za smrt Němcova zodpovědný. Zbytek se novináři kvůli přerušení dozvěděli až ze zveřejněné zprávy.

Jašin ve své zprávě také uvedl, že Kadyrov zpronevěřuje štědré federální dotace, které využívá ke svému obohacení a odměňování svých příznivců. Spoléhá prý také na svou silnou osobní armádu, kterou vybudoval. „Čečensko se stalo islámským státem uvnitř Ruska a nepodřizuje se (ruským) zákonům,“ uvedl Jašin. Za hlavní úkol opozice označil požadavek, aby byl Kadyrov okamžitě sesazen a za četné zločiny postaven před soud.

Policista žádá novináře, aby vyklidili sál
Zdroj: ČT24

Kadyrov podle Jašina prakticky odmítá federální zákony a ignoruje ruskou ústavu. Režim v Čečensku je ohrožením národní bezpečnosti a časovanou bombou na severním Kavkaze. Ta by mohla v případě vážné politické krize vybuchnout a způsobit třetí čečenskou válku, dodal Jašin.

Jeho projev přerušila bombová hrozba a sál, v němž politik svou zprávu
představil, policie nechala vyklidit, uvedla AP. Neznámý člověk hodil na Jašina repliky dolarových bankovek, čímž chtěl naznačit, že ruskou opozici podle něj finančně podporují Spojené státy.

Němcov byl zastřelen 27. února, když se svou přítelkyní šel po mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Podezřelými z politikovy vraždy jsou kromě Dadajeva ještě další Čečenci, Anzor a Šadid Gubaševovi, Temirlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev. Proti pětici bylo vzneseno obvinění.

Tisková konference Ilji Jašina
Zdroj: ČT24