Blížící se exodus z Calais: Belgie zpřísňuje kontroly při hranicích s Francií

Belgické úřady oznámily, že zavedou mnohem přísnější kontroly na svých hranicích s Francií. Jde o reakci na aktivity v severofrancouzském přístavu Calais, kde má dojít k vyklizení tábora zvaného Džungle. Podle belgického ministra vnitra Jana Jambona se na belgicko-francouzské hranice nově přemístí zhruba 300 policistů.

Nařízení se týká stovek lidí z jižní části tábora, kde jsou i obchody, kavárny, mešity a kostely. Proti rychlému přesunu migrantů brojí nevládní organizace, které se obrátily na soud. Ten vynese rozsudek do čtvrtka.

Jižní část Džungle měla být původně vyklizena do osmi hodin večer, aby Francouzi mohli začít strhávat stany. „Plán ale ještě nemá úplně zelenou,“ upozornil zpravodaj ČT Petr Zavadil. Od začátku proti němu vystupují nevládní organizace – podle nich jde o příliš rychlou akci, která způsobí pouze to, že se přeplní další tábory v okolí.

Podle úřadů je v Džungli maximálně tisíc lidí, aktivisté ale hovoří o počtu 3450. „Nevládní organizace poslaly už ve čtvrtek otevřený dopis s tím, že náhradní řešení jsou velmi nedostatečná. Na poslední chvíli se také obrátily na soud v Lille, aby rozhodl, jestli jsou splněné veškeré podmínky pro zahájení takového přesunu,“ konstatoval Zavadil.

Soudkyně v úterý dorazila do Džungle, aby zhodnotila situaci. Verdikt ale vynese nejdřív zítra. Migranti se pak mají přesunout buď do kontejnerových obydlí, která úřady postavily v táboře začátkem roku, nebo budou odvezeni do jiných částí Francie.

„Problém je, že řada uprchlíků v Calais stále nevzdala sen o tom, že se dostanou do Británie, a do jiných částí Francie nechtějí. Nechtějí ani do kontejnerových buněk, protože se obávají, že nebudou mít volnost pohybu a budou příliš pod dohledem,“ podotkl Zavadil.

Džungle je v současné době rozdělená na tři části – ta s kontejnery je oddělená plotem. „V části mezi táborem a silničním nájezdem vznikla holá plocha, zhruba stometrový pás tvořící území nikoho. Díky tomu má policie přehled o tom, co se u silnice děje,“ informoval Zavadil.

Vesnice, která se zmenšuje

Ve zbývající části žijí lidé ve stanech. Podmínky pro život jsou zde stále nedůstojné, poznamenal Zavadil. „Hygiena je pouze základní, pokud vůbec nějaká. Je tam jídelna, která připraví denně asi dva tisíce jídel, ale ani všechna neudá, protože uprchlíci jsou schopni si jídlo sehnat i jinak, včetně několika v uvozovkách restaurací, které vyrostly uprostřed Džungle,“ uvedl zpravodaj.

V táboře se nacházel rovněž kostel a mešita, které si běženci postavili. Ty už byly strženy buldozery v první části boření. „ Je to jakási vesnice, která se neustále zmenšuje,“ dodal Zavadil.

Běžencům v Calais zazpíval anglický písničkář Tom Odell:

V Calais se na divoko usadilo na čtyři tisíce imigrantů snažících dostat se do Británie. Situace ve městě je dlouhodobě vyhrocená. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve chce podle listu Le Monde docílit stavu, aby tábor fungoval organizovaně.