Walesa: Udělal jsem chybu, ale informátorem státní bezpečnosti jsem nebyl

Lech Walesa v reakci na další obvinění ze spolupráce s komunistickými tajnými službami v 70. letech připustil, že se dopustil blíže neupřesněné „chyby“. Nositel Nobelovy ceny za mír, bývalý polský prezident a vůdce odborového svazu Solidarita nicméně znovu důrazně popřel, že byl informátorem.

„Nenechal jsem se v prosinci 1970 zlomit. Nespolupracoval jsem s SB (bývalá Státní bezpečnost). Nikdy jsem nepřijal žádné peníze, ani jsem nepředával psané nebo ústní zprávy,“ napsal na svém blogu Walesa, který je nyní na návštěvě Venezuely. „Udělal jsem chybu, ale ne takovou, o níž se mluví. Dal jsem slovo, že ji neodhalím. Určitě ne nyní. Ne, pokud to neučiní jiní. Řídicí osoba (v této záležitosti) stále žije. Ta by měla pravdu odhalit a s tím počítám. Mám příliš měkké srdce,“ napsal Walesa bez upřesnění.

Nové emoce kolem údajné spolupráce symbolu odporu proti komunistickému režimu v Polsku se Státní bezpečností vyvstaly poté, co se tento týden v domě někdejšího polského komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka, který loni zemřel, našly složky, jež podle expertů podezření potvrzují. Walesa v reakci naznačil, že dokumenty jsou podvržené.

Ředitel Institutu národní paměti (IPN – polská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů) Lukasz Kamiński ale uvedl, že podle jednoho z expertů jde o autentické dokumenty opatřené Walesovým podpisem. Jde o dvě složky, z nichž jedna byla osobním spisem Walesy a druhá obsahovala záznamy práce policejního informátora s krycím jménem Bolek, které patřilo právě Walesovi. Dokumenty jsou datované lety 1970 až 1976.

„V osobní složce je jedna obálka s ručně psaným závazkem ke spolupráci, který je podepsán Lech Walesa ,Bolek‘. V této složce jsou také rukopisy potvrzující příjem peněz a podepsané ,Bolek‘,“ uvedl Kamiński. Upozornil ale také, že autentický dokument neobsahuje vždy pravdivé informace. „Občas je nutné je prověřit, což se stane i s těmito složkami,“ řekl televizi TVN 24.

Dvaasedmdesátiletý Walesa v minulosti veřejně přiznal, že na policii podepsal „nějaký papír“ po jednom ze svých zatčení kvůli odporu proti režimu. Vždy ale označoval za naprosto absurdní jakékoli obviňování, že spolupracoval s komunistickou policií.