Snahy o libyjskou vládu skomírají, IS zde nabírá na síle

Ve stínu celosvětové pozornosti na Irák a Sýrii se islamisté začínají stále více prosazovat o několik set kilometrů dál – v severoafrické Libyi. Islámský stát zde využívá pět let trvajícího chaosu po svržení diktátora Muamara Kaddáfího. Situaci nijak nepřispívá ani několik neúspěšných návrhů na složení vlády národní jednoty.

Čím více liknavosti, tím více prostoru pro expandující islamisty, varoval zmocněnec OSN v zemi Martin Kobler. Libyjský parlament by podle něj měl jednat co nejrychleji a vládu národní jednoty schválit.

„Každý ztracený den v politickém dialogu představuje zisk pro Daiš (arabský výraz pro IS),“ uvedl Kobler. „Panuje tady chaos. Je tu anarchie, díky níž Daiš expanduje,“ dodal.

Libye poznamenaná bojem s Islámským státem
Zdroj: ČTK/AP

„Od začátku jsem jasně prosazoval, že budeme pronásledovat IS, kdekoliv se objeví, stejně jako jsme pronásledovali al-Kájdu. Pracujeme s našimi koaličními partnery, abychom se ujistili, že pokud se nám naskytne příležitost předejít rozpínání IS v Libyi, využijeme ji,“ nechal se nedávno slyšet americký prezident Barack Obama.

Libye je hluboce rozvrácená od revoluce v roce 2011 a od léta 2014 má dvě vlády. Za každou z nich stojí různé ozbrojené skupiny, kmeny a milice, z nichž některé se účastnily boje proti bývalému režimu. Mezinárodně uznávaný je jen kabinet a parlament sídlící na východě země.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dohodu o ustavení vlády národní jednoty za zprostředkování OSN v prosinci v Maroku podepsali někteří poslanci, avšak ani jeden z parlamentů ji neratifikoval. Kobler již několikrát vyzval mezinárodně uznávaný parlament v Tobrúku, aby se co nejrychleji sešel a vládu schválil. Druhý zákonodárný sbor sídlí v Tripolisu.

Chaos v zemi umožnil Islámskému státu, aby rozšířil své působiště na severním pobřeží této severoafrické země bohaté na ropu. Islamisté nyní kontrolují město Syrta, množství ropných zařízení a podnikají útoky po celé zemi.