Asad: Příměří neznamená přestat střílet, ale zastavit teroristy

Příměří neznamená, že všechny strany konfliktu přestanou používat zbraně. Znamená to zastavit teroristy, aby nemohli posilovat své pozice. V rozhovoru se syrskou státní televizí to uvedl syrský prezident Bašár Asad, podle nějž nelze příměří uzavřít během pár dní. Pro Damašek je podle něj nyní i v budoucnu prioritou právě boj s terorismem. Řešení syrské krize vidí v jednotlivých lokálních dohodách o usmíření.

„Pokud jde o příměří, zastavení operací, pokud nastane, neznamená to, že každá ze stran přestane používat zbraně,“ uvedl Asad v Damašku. „Příměří znamená na prvním místě zastavit teroristy, aby nemohli posilovat své pozice. Pohyb zbraní, vybavení, teroristů či upevňování pozic – to vše nebude dovoleno,“ dodal.

V Mnichově se minulý týden ve čtvrtek sešli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska poté, co byly o týden dříve pozastaveny mírové rozhovory o Sýrii v Ženevě. Americký ministr zahraničí John Kerry následně uvedl, že bylo dohodnuto, že se během týdne pokusí účastníci jednání zajistit „ukončení nepřátelských akcí“ v Sýrii a co největší rozšíření dodávek humanitární pomoci. Podle Asada ale nikdo nedokáže do týdne zajistit podmínky pro takové příměří.

Než ke klidu zbraní dojde, je třeba podle Asada zodpovědět spoustu otázek. Jednou z nich je i definovat, kdo je terorista. Když jde o stát, terorista je každý, kdo proti němu pozvedne zbraň, dodal Asad. „Nemůže existovat příměří bez nějakého cíle či času. Zatím řekli, že chtějí příměří do týdne. Kdo je schopný splnit všechny požadavky a podmínky do týdne? Nikdo!“ uvedl Asad.

Podle zástupců mezinárodního společenství by nové mírové rozhovory, které začaly na konci ledna v Ženevě, nyní ale byly pozastaveny, měly vést k ukončení konfliktu a určitému přechodnému období. Tehdy by měla vzniknout dočasná syrská vláda, která připraví ústavu a volby. Podle Asada musí být ale jakýkoli politický přechod v jeho zemi v souladu s nynější syrskou ústavou. Existence takzvané přechodné vlády se s ní přitom neslučuje, naznačil.