Protiúder Ankary: Ruští novináři musí mít speciální vízum

Turecko zavedlo vízovou povinnost pro ruské novináře. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na zástupce tureckého velvyslanectví v Moskvě. Vízum musí mít všichni pracovníci ruských médií, kteří od pondělí zamíří do Turecka – i ti, kteří se do země chystají na dobu kratší než půl roku. Rusko-turecké vztahy jsou napjaté od sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou.

Podmínky se nemění pro ruské novináře, kteří již v Turecku dlouhodobě pracují, uvedla agentura RIA Novosti. Ostatní už musí mít vízum.

Podle zdrojů tureckého listu Hürriyet Daily News bylo o zavedení víz rozhodnuto v rámci principu vzájemnosti. Turečtí novináři totiž musí v Rusku absolvovat přísné vízové procedury, aby v zemi mohli pracovat.

Dalším důvodem měly být zaujaté zprávy, které vytvářeli ruští novináři, jimž prý nedělalo žádný problém zkreslovat fakta.

Rusko od začátku roku přerušilo bezvízový styk s Tureckem. Šlo o reakci na loňský incident, kdy došlo k sestřelení ruského letounu tureckou armádou. Podle Ankary se pohyboval na tureckém území, Moskva to ale popírá.

Po incidentu Rusko zakázalo dovoz řady tureckých potravin a omezilo pracovní víza pro turecké občany. Utrpěl také turismus kvůli zákazu prodeje zájezdů do Turecka.

Rusko-turecké pnutí kvůli Sýrii

Rusko a Turecko si začátkem tohoto týdne vyměnily ostré slovní útoky k působnosti v Sýrii. Moskva obvinila Turecko, že napomáhá skupinám radikálů a ozbrojencům dostat se
nelegálně do Sýrie a doplňovat řady hnutí Islámský stát (IS) a dalších teroristických organizací.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu zase prohlásil, že si Rusko v Sýrii „počíná jako teroristická organizace“, a pohrozil odvetou. „Bude-li se Rusko chovat jako teroristická organizace a nutit civilisty utíkat, rozhodně na to odpovíme,“ řekl v souvislosti s ruskými nálety. Moskva od konce září pomáhá režimu Bašára Asada. V současné době probíhá mohutná ofenziva u největšího syrského města Aleppa.

Davutoglu uvedl, že ruská balistická střela zasáhla v pondělí kromě nemocnice také školu a zabila mnoho civilistů včetně dětí. Rusko podle premiéra nechává světu na výběr v Sýrii pouze mezi dvěma možnostmi – Asadem a Islámským státem.