Poprvé od Saddámova pádu: Islámský stát skutečně použil proti Kurdům yperit

Radikálové z Islámského státu (IS) použili loni v boji proti kurdským silám v Iráku dvakrát yperit – laboratorní testy vyšly pozitivní. Agentuře Reuters to řekl zdroj z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Jde o první potvrzený případ použití chemických zbraní od pádu režimu Saddáma Husajna.

Asi 35 kurdským bojovníkům se udělalo loni v srpnu zle poté, co opustili bojiště jihozápadně od iráckého Irbílu, hlavního města autonomní kurdské oblasti. Plyn prý byl v minometných střelách.

Jeden z diplomatů nyní potvrdil, že islamisté skutečně použili chemické zbraně. Přál si zůstat v anonymitě, jelikož výsledky testů ještě nebyly zveřejněny. Většina chemických zbraní v Iráku byla zničena už za Husajnovy éry.

Organizace OPCW na podzim dospěla k závěru, že yperit byl použit loni také v sousední Sýrii. Režim prezidenta Bašára Asada oficiálně tvrdí, že se všech zásob chemických zbraní zbavil poté, co na něj Západ vyvíjel tlak kvůli útoku na předměstí Damašku v roce 2013. Sarin tehdy zabil stovky civilistů. Syrská vláda ale odpovědnost odmítá.

Odborníci se domnívají, že radikálové se buď zmocnili nepřiznaných chemických úložišť, nebo si tyto ničivé zbraně dokáží vyrobit sami.

obrázek
Zdroj: ČT24

Yperit: Co je zač?

„Látka byla objevena v roce 1860, ale vojensky byla poprvé použita v roce 1916 v průběhu první světové války,“ uvedl Jiří Patočka z katedry radiologie, toxikologie a ochrany obyvatelstva z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Yperit se buď rozprašuje, nebo vznikají takzvané chemické munice – granáty, dělostřelecké nebo letecké pumy. „Kromě trhaviny jsou naplněny yperitem. Po dopadu bomby nebo granátu na zem dojde k odpálení nálože, která rozptýlí kapalný yperit v podobě par a drobounkých kapiček do širokého okolí,“ vysvětlil Patočka.

Látka je nejméně nebezpečná, když prší. V létě a v suchu může zamořit terén až na několik dnů. Ochranou je chemický oblek a ochranná maska.

  • Yperit se projevuje silným zápachem po hořčici. Poškozuje tkáně, pokožku, oči a dýchací ústrojí. Na pokožce vznikají puchýře, často dochází k paralýze končetin, křečím, zvracení. U osob zasažených yperitem je větší náchylnost k infekcím.