Cameron čelí doma kritice kvůli prodeji českých bitevníků do Iráku

Britský premiér David Cameron čelí doma otázkám kvůli prodeji českých bitevníků L-159 do Iráku. Panují totiž obavy, že by mohla být v sázce národní bezpečnost, píše list The Guardian. Londýn transakci dosud bránil kvůli citlivé britské součástce, kterou letouny obsahují. V lednu však Cameron přislíbil pomoc své vlády při řešení zablokovaného prodeje, když v Praze usiloval o podporu pro britskou snahu reformovat Evropskou unii. Guardian dokonce píše o tom, že Cameron zákaz prodeje zrušil.

Británie s prodejem bitevníků do Iráku nesouhlasila kvůli tomu, že je v letounech namontovaný britský výstražný radarový systém RWR. Tamní ministerstvo obrany se obávalo, že tato technologie by mohla padnout do rukou teroristů.

Cameron ale letos přislíbil pomoc při řešení zablokovaného prodeje, a to během své návštěvy Česka, během níž se snažil získat podporu pro britské požadavky na reformu EU. Premiér Bohuslav Sobotka to po setkání komentoval tak, že je dodávka letounů L-159 jedním z českých příspěvků v boji proti takzvanému Islámskému státu. Ministr obrany Martin Stropnický ve čtvrtek uvedl, že doufá v brzké odblokování prodeje.

České ministerstvo obrany zatím informace, že by britský premiér zákaz prodeje zrušil, nemá: „My jsme zatím žádnou oficiální informaci nedostali, tudíž pro nás k žádné změně nedošlo,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Připomněl, že obchodní vztah na prodej L-159 je mezi Irákem a českou společností Aero Vodochody, která od české armády letouny odkoupila.

Jenže teď doma Camerona kritizuje Matthew Elliot, výkonný ředitel kampaně Vote Leave (Hlasuj pro odchod), která zahrnuje protievropské zástupce různých stran. „Lidé budou zděšeni, že vláda, jak se zdá, ohrožuje tajemství týkající se národní bezpečnosti, aby získala podporu pro bezvýznamnou dohodu s Evropskou unií,“ uvedl Elliot podle Guardianu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda podle Elliota musí vysvětlit, proč si „zřejmě myslí“, že „je prodej citlivé vojenské technologie za podporu její dohody s EU ospravedlnitelný“. Mluvčí britského ministerstva obrany odmítla detaily dohody mezi Českou republikou a Británií komentovat. Podotkla jen, že Londýn je v této otázce angažován už několik let a vláda je „potěšena, že prodej letounů do Iráku teď postupuje“.

Irák už převzal první dva letouny, další tři by měl obdržet v prvním pololetí letošního roku. Celkem Irák přes Aero Vodochody získá 15 strojů, které česká armáda nepotřebuje.